Представники Громадянської мережі ОПОРА підбили підсумки спостереження за позачерговими виборами Президента України, які згідно з висновками ОПОРИ, відбулися відповідно до законодавства та міжнародних демократичних стандартів, результат підрахунку є чесним, а порушень, які б вплинули на остаточний результат виборів, не зафіксовано.

В ході передвиборчої кампанії, у день голосування та в процесі підрахунку голосів спостерігачі ОПОРИ на Рівне нщині зафіксували понад 40 різноманітних порушень виборчого законодавства, проте, за словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Рівне нській області Анатолія Бондарчука, вони на результати волевиявлення рівнян не вплинули.

- В «День тиші», коли будь-яка агітація заборонена, на вулицях Рівного й в районах й надалі висіли біл-борди та інші агітаційні матеріали деяких кандидатів у президенти, - говорить координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Рівне нській області Анатолій Бондарчук. – Були факти агітації й безпосередньо у день голосування, а також розповсюдження «чорного піару» проти кандидата у Президенти України Порошенка (такий факт зафіксували у м. Дубно).

За словами Анатолія Бондарчука ОПОРА фіксувала й порушення зі сторони членів ДВК.

- В Гощанському районі спостерігача ОПОРИ не пустили на ранкове засідання ДВК, - розповідає Анатолій Бондарчук. – В Зарічненському районі члени ДВК видавали виборцям бюлетені без пред’явлення паспорта, мотивуючи це тим, що вони цих виборців знають, а у Сарнах голова ДВК перебував на дільниці з явними ознаками алкогольного сп’яніння.

Фіксувалися також порушення на етапі підрахунку голосів на дільницях.

- Члени ДВК припускалися дуже багатьох помилок у протоколах, - говорить Анатолій Бондарчук. – Чимало помилок – елементарні, граматичні, арифметичні. Там, де треба було написати "0", ставили прочерки або "немає", замість «п’ятсот» писали «п’ятцот», а замість «тисяча» - «тища». Хтось, навіть, замість "Рівне нська область" написав "Вінницька".

За словами Анатолія Бондарчука, причиною цього став низький рівень підготовки членів та голів виборчих комісії

- Політичні штаби зробили за принципом "аби набрати людей", а не підготувати їх якісно виконувати роботу, - підсумував представник ОПОРИ. Також на етапі підрахунку голосів серйозною перепоною стали постійні технічні збої у роботі електронної системи «Вибори», через що члени комісії не могли внести у систему дані про голосування.

Загалом Рівне нщина увійшла у п'ятірку лідерів за кількістю порушень, а лідером виявилась Київська область.

Що ж до безпосередніх результатів волевиявлення, то за даними паралельного підрахунку голосів, який ОПОРА провела в Україні, лідером президентських перегонів є Петро Порошенко.

- За нашими підрахунками Петро Порошенко отримав 53, 4 % (похибка цього результату становить 2,9 %), Юлія Тимошенко 13,2 % (похибка 0,6%), а голосів відданих за інших кандидатів - 31,8% (похибка 1,8 %), тому є велика ймовірність стверджувати, що другого туру виборів не буде.

Зазначимо також, у день виборів на Рівне нщині працювали 48 спотерігачів ОПОРИ (на ДВК), 5 на ОВК, а також три мобільні групи.