Соціальних дітей-сиріт на Рівненщині значно поменшало. Але "Рівненський обласний спеціалізований будинок дитини", який у цьому році святкує 70-ти річний ювілей і далі працює на повну потужність. Тут впроваджують медичну реабілітацію для дітей з обмеженими можливостями. Адже діток, які потребують постійної допомоги фахівців багато.

Рівнянка Анна свого трирічного сина у відділенні реабілітації обласного спеціалізованого будинку дитини лікує вже восьмий раз. Хлопчик народився шестимісячним, потім хлопчику поставили діагноз ДЦП. Лікарі опікуються дитиною з восьмимісячного віку.

Впроваджувати зміни тут почали ще три роки тому. Адже діти з обмеженими можливостями та вадами центральної нервової системи потребують постійного фахового медичного супроводу.

У відділенні створені сприятливі умови для реабілітації дітей. Є усе необхідне обладнання, медикаменти та харчування. Персонал використовує чи не усі можливі методики допомоги. Головне, кажуть, вчасно встановити правильний діагноз та почати лікування.

До реабілітації підходять комплексно. Тут є сольова кімната із солями Артемівська та Сак. Призначають стоунтерапію, масажі, механотерапію, кінезотерапію, лікувальну фізкультуру та басейн. Паралельно з дітками працюють психологи, педагоги та логопеди. Вони також опанували чи не усі педагогічні методики.

Лялькотерапія, казкотерапія, сміхотерапія, та релаксація, музична терапія, і технологія Монтесорі. На заняттях батьки та дітки забувають про свої проблеми. Щомісяця курс реабілітації у відділенні проходить сто немовлят та дошкільнят. У закладі облаштували 20 стаціонарних місць для дітей з усієї області. Повноцінну допомогу отримують і дітки без батьківської опіки, яких у закладі нині півсотні.