Як зробити видобуток бурштину на Рівненщині законним, черговий раз обговорили на Рівненщині. До роботи залучили не лише спеціалістів обласного рівня, а й народних депутатів. Які шляхи вирішення проблеми означили цього разу?

Нині на Рівне нщині лише два підприємства видобувають бурштин законно. Саме вони пройшли семирічний шлях легалізації власного бізнесу. Про це свідчить досвід працюючих компаній. Скоротити цей термін практично неможливо, адже всі кроки легалізації обов'язкові та жорстко контролюються. Не можна забувати і про бюрократичну складову, яка додає клопоту. І все заради кількох тонн сонячного каменю на рік.

При офіційному відведенні земельних ділянок під видобування бурштину держава виграє. Адже тоді підприємство виготовляє проект розробки родовища, у тому числі проект рекультивації , також нараховуються втрати сільськогосподарського виробництва та збитки.

Аби вирішити проблему з незаконним видобутком бурштину чиновники пропонують два шляхи. По-перше, дозволити видобуток старательським способом на вже пошкоджених землях, аби врешті можна було провести їх рекультивацію й нівелювати шкоду для екології. А по-друге, спростити шлях для легалізації цього бізнесу.

Аби таки змінити законодавство на зібрання запросили народних депутатів від Рівне нщини. Сподіваються, що вони допоможуть навести лад із бурштином, внісши зміни у закон, який прийняли іще у 2010-тому та згодом відхилили після вето Президента.