Бегонія відноситься до сімейства бегонієвих. Культура налічує більше тисячі сортів і гібридів.

Останнім часом усе більшу популярність здобувають бульбові бегонії. І не просто так. Нині на ринку з'явилися нові сорти з чудовими махровими квітками найрізноманітніших забарвлень, повз які неможливо пройти і не купити. А крім того, ці бегонії дуже універсальні - ростуть і на підвіконні у квартирі, і у квітнику поруч з будинком.

УМОВИ ВИРОЩУВАННЯ Не можна сказати, що такі бегонії невибагливі. Щоб рослина була здоровою і радувала вас шикарним цвітінням, за нею потрібен ретельний догляд. Бегонія успішно росте і квітує тільки в родючому ґрунті. Їй необхідні регулярні підживлення (раз на два тижні) комплексними мінеральними добривами, які чергують з органічними підживленнями. Ґрунт для бегоній можна купити в спеціалізованих магазинах.

ПРАВИЛЬНА ПОСАДКА Секрет вирощування бегоній полягає в тому, що верхню частину бульби в жодному разі не можна заглиблювати. Вона повинна на 1-2 мм підніматися над поверхнею ґрунту або бути злегка присипаною. Корінці у бегонії поверхневі, ніжні та дуже дрібні, і в період цвітіння полив має бути рясним (бажано теплою вистояною водою). У той же час не можна допускати, щоб ґрунт замокав, інакше корінці згниють.

pic

СВІТЛО ДЛЯ БЕГОНІЇ Бульбові бегонії - світлолюби, їм потрібне яскраве сонячне світло, але не прямі сонячні промені. Її можна розташувати на південно-східних, східних і західних вікнах. У саду бегонія буде себе добре почувати в тіні під деревами або більш високими рослинами. Бегонії погано переносять високу температуру повітря (при t вище 25°С рослини почувають себе некомфортно). Тому в дуже пекучі дні горщики з квітами необхідно охолоджувати: поміщати у вологий торф, тирсу або піддон з мокрою галькою (торф або галька мають бути постійно вологими). Рослини будуть вам вдячні, якщо ви будете регулярно обприскувати повітря навколо них.

МОЖЛИВІ НЕПРИЄМНОСТІ Якщо на листях бегонії ви виявите коричневі або чорні сухі плями, це сонячні опіки. Постарайтеся підібрати для рослини місце, де немає прямих сонячних променів. Якщо листя жовтіє, а сонце обпалити не могло, то, можливо, рослині не вистачає вологи і живильних речовин або, навпаки, рослина «залита» і їй не вистачає світла. Листя бегонії скручується і сохне - навколо рослини занадто сухе повітря та висока температура. Обпадають бутони - сухе повітря і надлишковий полив. Якщо помітили, що рослина загниває, перестаньте її рясно поливати, видаліть згнилі частини рослини, акуратно зніміть верхній шар землі з верхівки бульби і досипте свіжої.

pic

ЗБЕРІГАННЯ ВЗИМКУ На своїй батьківщині бульбові бегонії добре переносять сезонні зміни клімату. А ось у наших умовах їм необхідний період спокою. Тому після перших заморозків рослину викопують і разом з грудкою землі або в горщиках переносять у будинок. Полив майже припиняють. Десь через місяць надземна частина рослини відмирає, після чого бульби дістають з землі та розкладають у ящики, пересипавши тирсою. У такому вигляді бегонії зберігають у підвалі (або на нижній полиці холодильника при t +1-10 °С) до весни. Субстрат час від часу змочують.

pic

ДЕЯКІ ОСОБЛИВОСТІ Для бегонії шкідливі різкі зміни освітленості. Припустимо, якщо ви пророщували її на західному вікні, а саму рослину перенесли на південний балкон, то на листях обов'язково з'являться опіки. На темних північних підвіконнях бегонія квітує рідко і скудно, а ось на північних балконах квітує прекрасно, головне - не перелити рослину.

РОЗМНОЖЕННЯ Бульба бегонії може прожити 5-6 років. Двох-трирічну бульбу можна використовувати для вегетативного розмноження. Для цього перед посадкою щільну круглу бульбу ділять на частини так, щоб кожна частина мала 1-2 розвинені бруньки. Зрізи присипають вугіллям або попелом і «обрізки» саджають у ґрунт. Сильно поливати рослини в цей період не варто. Насінне розмноження можливе, але цей процес довгий і досить трудомісткий.