Після березневих подій у Криму та неспокійної ситуації у східних областях України, державний кордон ретельно пильнують і силовики, і чиновники, і громада. Чи є небезпека зі сторони Білорусі, як проходить служба на рівненській ділянці кордону та хто саме й чому?

Поїзд зупиняється на 40 хвилин. Це час, аби білоруські пасажири могли пройти через пункт пропуску "Удрицьк". Віра Степанівна приїхала в Україну втретє. Вона - лише одна з щонайменше трьох сотень жителів сусідньої країни, які щодня приїжджають на Дубровиччину потягом. Митний контроль проходять швидко - сумки майже порожні, бо ж приїжджають білоруси здебільшого на закупи.

У приїжджих запитують небагато: чи везуть заборонені предмети, особливо цікавляться медикаментами.

Що і скільки можна вивозити з України люди здебільшого знають. Хоча найчастіше купують алкоголь та солодощі. А от на автомобільному пункті пропуску "Городище" не так людно. 67 кілометрів україно-білоруського кордону охороняє відділ прикордонної служби "Дубровиця". Автівки проїжджають рідко. Проте порушників вистачає, говорять прикордонники.

Порушника притягнули до адміністративної відповідальності та передали прикордонникам Білорусі. Аби на територію України не ввозили наркотики слідкує іще один боєць служби - вівчарка Барі. Він на службі вже чотири роки. За цей час вже встиг відзначитись.

Загалом українські прикордонники вже місяць працюють у посиленому режимі. Тобто збільшили кількість та щільність змін прикордонних нарядів. Посилили й озброєння - у кожного автомат Калашникова чи пістолет Макарова. Щоправда, бронежилетів бракує.

Для покращення зв'язку отримали у подарунок і чотири нові рації від підприємців області. Вони забезпечать прикордонникам зв’язок на відстані 8 кілометрів на відкритій місцевості.