Рідко можна зустріти людину, яка ніколи не бачила цю тендітну рослину. Український фольклор розповідає, що ці подібні до перлин квіточки є не що інше, як застиглий сріблястий щасливий сміх лісової русалки – Мавки, яка вперше відчула радість великого, щирого, взаємного кохання. Та здебільшого в оповідях, пов'язаних з конваліями, мова йде не стільки про радість, скільки про печаль, навіяну обрисами квітки і червоним кольором плодів. Так, наприклад, за християнським переказом, конвалії виросли із сліз Богоматері, коли вона оплакувала розп'ятого сина.

Культивувати конвалію стали в середині XVI століття. Особливою любов’ю квітка користувався у Франції. Перша неділя травня щорічно відзначається французами як свято конвалії. Конваліями прикрашають житло і одяг. Якщо під час танцю молоді люди обмінюються букетами конвалії, вважалося – з цього моменту вони заручені. Відмовитися від букету означало відмовитися від дружби, кинути конвалію під ноги означало виразити зневагу.

Конвалія звичайна або травнева (Convallaria majalis) – трав'яниста багаторічна рослина. Кореневище конвалії повзуче, листки широкі, яйцеподібні, темно-зелені, блискучі. Квітки дрібні, з сильним запахом, витончені, пелюстки білі. Цвітіння досить тривале - з кінця весни до середини червня. Після закінчення періоду цвітіння з’являються плоди конвалії – дрібні червоні ягоди. Конвалію в саду використовують для посадки у квітниках поряд з іншими весняними квітами. Всі частини конвалії отруйні, тому потрібно подбати про захист - в першу чергу унеможливити доступ дітям. Незважаючи на тендітність, квіти конвалії досить витривалі і довго зберігають свіжість у воді. Саме тому їх часто використовують у флористиці, зокрема для створення букетів та квіткових композицій. Сильний аромат крихітних квіток може викликати головний біль, тому приміщення, в якому зберігаються конвалії, необхідно регулярно провітрювати. Крім того, конвалія – лікарська рослина, що використовується в народній медицині. Як засіб, що зміцнює серцево-судинну систему, застосовують настоянку з квіток, листя і стебел.

pic

Конвалія звичайна росте по всій території України у світлих мішаних і листяних лісах, серед чагарників. На жаль, з кожним роком зустріти цю квітку у лісі стає все важче, тому її можна чудово вирощувати в саду. Тільки для цієї мети не треба брати дикорослі екземпляри, адже існує загроза, що вони будуть дуже швидко розмножуватися і можуть повести себе досить агресивно по відношенню до інших рослин вашого квітника. Краще придбати посадковий матеріал в спеціалізованому магазині, тим більше що є дуже цікаві сорти. Так, наприклад, у сорту Rosea квіти мають ніжно-рожевий колір, а у Flore Pleno вони дуже великі і сліпучо білі. Привертає увагу квіткарів сорт Hardwick Hall, у якого зелене листя має золотисте обрамлення.

pic

У догляді конвалія не вибаглива, все таки – це лісова квітка, отже і в саду для вирощування потрібно підібрати чи створити схожі умови до лісових. Конвалія зовсім непогано почуває себе в півтіні. Наприклад, її дуже зручно розміщувати під чагарниками або плодовими деревами. Але при сильному затіненні не цвіте, а тільки вегетативно розмножується. Ця рослина досить посухостійка, але при недоліку вологи дрібніє. На одному місці її можна вирощувати до 10 років.

В період активної вегетації ґрунт повинен бути постійно злегка вологим. Тому в суху весну необхідний полив. Бажані періодичні підживлення органічними добривами. Конвалія – рослина морозостійка, зимового укриття не вимагає. Без пересадки конвалія здатна рости на одному місці до десяти років.

Найчастіше конвалії садові розмножують відрізками кореневищ навесні або восени. Насіннєвий спосіб використовується значно рідше. Висівають насіння квіток восени на обране і оброблене місце. Перед посадкою ґрунт слід глибоко опрацювати і дренувати. Ці квіти віддають перевагу добре дренованим, легко-або середньосуглинковим, вологим, прохолодним, слабокислим грунтам, але непогано ростуть і на нейтральних. Сильнокислий грунт завчасно вапнують.

pic

Конвалія також відома як вигонкова рослина (вигонка рослин — спосіб культивування рослин, тобто штучного прискорення їх росту і розвитку, що полягає у прискоренні діяльності різноманітних внутрішніх фізіологічних процесів задля стимуляції росту за допомогою регуляції температури, вологості повітря, інтенсивності освітлення). Для вигонки конвалій кореневища викопують з ґрунту у вересні і зберігають в ящиках з торфом або піском в прохолодному приміщенні. На початку грудня їх висаджують у горщики з легким поживним субстратом. Ємності з посадженими кореневищами заносять у теплу кімнату з температурою 20-24 градусів і поливають. Через один місяць з’являються паростки, а на початку лютого рослини починають цвісти.

Конвалію можуть вражати грибкові захворювання, найчастіше це сіра гниль. Боротися з нею можна шляхом обробки фунгіцидами. З шкідників найбільше докучають пилильщики і нематоди.

Цікаво знати: Згідно з британською традицією, в букеті нареченої обов'язково мають бути конвалії - символ щастя і чистого кохання. Ці ніжні квіти були основними у весільному букеті дружини принца Вільяма Кейт Міддлтон.



pic

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Підсніжник - квітка надії

Іриси - вишукана окраса квітника