Офіційно дотаційне Полісся живе подвійним життям. Щоденно у 5-ти багатих покладами бурштину районах видобувається, і продається сонячного каміння за скромними підрахунками на 2 мільйони гривень. Законопроект, який мав би легалізувати видобуток сонячного каміння приватними особами, двічі не пройшов у Верховній Раді. Кому і чому так цікаво лишати бурштиновий бізнес в тіні?

Бурштин, або як його ще називають "Сонячний камінь" в Україні видобувається лише в кількох районах рівненського Полісся. Використовується як в хімічній промисловості, так і в ювелірних виробах. Нині його видобуток, переробка та збут - державна монополія. обсяг тіньового видобутку бурштину, що пропливає повз ж державну казну, експерти оцінюють у 2 мільйони гривень, щодень.

Наразі кожен копач з власним обладнанням та однією мотопомпою платить міліціонерам близько 10-ти тисяч доларів на місяць, на умовах анонімності розповідає один з великих гравців на тіньовому ринку сонячного каміння.

Це не місячний пейзаж. Так виглядає ділянка, де ще тиждень тому видобували бурштин з проплаченої згоди міліціонерів тіньові копачі. Якби видобуток бурштину вівся легалгно - повз бюджет не пропливали б мільйони гривень, люди мали б соціальні гарантії, а природу відновлювали б, вважає Віктор Кривун. Обласний обранець навіть порахував, Рівне нщина і дотаційною перестала бути і щорічно 15 мільярдів гривень до держбюджету могла перераховувати.

Погоджується з цим і координатор копачів сонячного каміння. Каже, готовий платити вдвічі більше, але державі і працювати спокійно. Адже куплена лояльність правоохоронців гарантій спокійної та безперервної роботи не дає.

Мільйони неоподаткованих гривень і далі осідають в кишенях чиновників, а бурштин з Рівне нщини контрабандою йде за кордон, чи переробляється в підпільних цехах. А фінансові сліди тягнуться аж у владну верхів. До слова, голосування ж з два законопроекти, що легалізували б видобуток бурштину, провалювали під парламентським куполом двічі, а за посаду начальника обласного управління міліції другий місяць точиться запекла боротьба як в кулуарах, так і на вулицях обласного центру.