Попелиця (рос. - тля) - одна з найпоширеніших проблем будь-якого садівника. З цим шкідником боротися дуже складно. Попелиця вражає рослини з ранньої весни, висмоктуючи з них сік, тим самим гальмуючи розвиток молодих пагонів. Але ці комахи-шкідники небезпечні не тільки тим, що ослаблюють рослину, а й тим, що вони переносять вірусні інфекції, які можуть привести до загибелі дерева.

В саду і городі попелиці вражають різні рослини, але селиться в основному на молодих пагонах, харчуючись їх соками. Перші шкідники з'являються в саду ранньою весною, але пік їхньої активності припадає на травень-червень. Попелиці пошкоджують молоде листя і верхівки пагонів, є переносниками вірусних і бактеріальних хвороб. Багато видів попелиці є специфічними для певних видів рослин. Вони вражають всі плодово-ягідні та овочеві культури. Ці дрібні, завдовжки всього 2-3 мм, комахи бувають зеленого, сірого і чорного кольору. Вони відрізняються надзвичайною плодючістю.



pic

Розпізнати рослини, уражені попелицею дуже легко: на молодих пагонах з'являються скупчення чорного, зеленого або коричневого кольорів. В основному, комахи збираються із зворотного боку листя, де вони можуть залишати білий наліт, а також падь - продукт життєдіяльності комах, який робить уражені листи липкими. Листя, уражене шкідниками, часто скручуються, блідніє і виглядають недорозвиненим.

Існує кілька методів боротьби з попелицями з різним рівнем ефективності та шкоди, що завдається рослині.



pic

Механічне видалення попелиці

Цей спосіб абсолютно безпечний для рослини, але й одночасно найменш ефективний, оскільки лише тимчасово допомагає позбутися шкідників. Метод передбачає видалення комах з листя рослин руками або їх змивання напором води, і виправданий тільки в разі боротьби з шкідниками на невеликій кількості рослин або квітів.



pic

Народні рецепти

Існує велика кількість народних методів боротьби, таких як: обприскування рослин за допомогою мильного розчину, настоїв бадилля картоплі, цибулі, часнику або цитрусових. Майже в усі рецепти засобів для боротьби з попелицею входить мило. Причому, зручніше за все використовувати рідке мило або мило для миття посуду. Мило використовують для кращого прилипання, воно має грузлу консистенцію, обволікає комах і не дає їм дихати. Обприскування препаратами необхідно проводити кілька разів, з інтервалами в кілька днів, щоб вся попелиця загинула. Обприскувати рослини краще ввечері, коли корисні комахи, що запилюють рослини, вже не літають, адже препарати можуть знищити і їх. Сильно ушкоджені пагони краще зовсім зрізати і спалити.

Отож, зупинимося лише на кількох найпоширеніших рецептах, які добре зарекомендували себе і перевірені багатьма поколіннями садівників.

мильний розчин: у 10 літрах води розчиняють 300 грам господарського чи дьогтьового мила ( або 100 мілілітрів рідкого), попередньо натертого на тертці, після чого отриманим розчином обприскують рослини. Проводити обприскування необхідно кожні 4-5 днів.

настій деревного попелу: 2-3 кілограми деревного попелу заливають 10 літрами окропу і дають отриманому настою відстоятися кілька діб, після чого проціджують і обприскують ним уражені шкідниками рослини.

настої цибулі та часнику. Цибуля та часник - традиційні рослини, за допомогою яких борються з попелицями. Рецепт настою цибулі: 200 грам подрібненої ріпчастої цибулі і сухого цибулиння настоюється у 10 літрах води протягом доби, після чого проціджують. Настою часнику готується трохи інакше: 200 грам подрібнених головок часнику настоюється в 1 літрі води протягом декількох діб у темному місці. Отриманий настій потрібно відфільтрувати і розвести у воді в пропорції 1:50.

настій тютюну: Годиться для боротьби з попелиць і розчин на основі тютюну. 400 г тютюну настоюють дві доби в 10 л води, проціджують, додають ще стільки ж води і 40 г мила, яке у всіх таких випадках служить в якості прилипача.

Хімічні препарати

Інсектициди й пестициди - речовини, які застосовуються для боротьби з комахами- шкідниками. Придбати їх можна в більшості садових магазинів, але важливо пам'ятати, що їх використання може негативно позначитися на майбутньому врожаї, а при неправильно застосуванні можуть і зовсім погубити рослини, порушивши їх обмін речовин.



pic

Крім описаних вище методів, існують і кілька пасивних методів боротьби з попелиць. Шкідників знищують інші комахи, так, наприклад, сонечка є чи не основним чинником, що стримує чисельність попелиці, тому в деяких країнах їх навіть спеціально розводять для продажу садівникам. Також попелицю поїдають дрібні птахи: горобці, синиці, корольки, малинівки. Приманити їх в сад можна, розмістивши в ньому кілька годівниць.