18 квітня виконуючий обов'язки Президента України, голова Верховної Ради України Олександр Турчинов підписав Указ Президента України № 419/2014 "Про звільнення суддів".

Відповідно до документу, Турчинов звільнив суддю Корецького районного суду Рівне нської області Якимчук Ольгу Миколаївну - у зв'язку з набранням законної сили обвинувальним вироком щодо неї.

Суддю засуджено за вчинення злочинів, передбачених частиною першою статті 364 та частиною другою статті 368 КК України на 5 років позбавлення волі з позбавленням права займати посади та займатися діяльністю, пов’язаною із здійсненням правосуддя та виконанням функцій держави строком на 1 рік. На підставі статті 75 КК України Якимчук О.М. було звільнено від відбування основного покарання у вигляді позбавлення волі з випробуванням та встановлено іспитовий строк 1 рік, з покладенням на неї обов’язків не виїжджати за межі України на постійне проживання без дозволу кримінально-виконавчої інспекції, повідомляти цю Інспекцію про зміну місця проживання та роботи.

Обвинувальний вирок набрав законної сили ще у лютому цього року. Тоді у зв`язку із набранням сили обвинувальним вироком Вища рада юстиції мала внести подання про звільнення судді.

Довідка:

Частина перша статті 364 ККУ: Зловживання владою або службовим становищем, тобто умисне, з корисливих мотивів чи в інших особистих інтересах або в інтересах третіх осіб, використання службовою особою влади чи службового становища всупереч інтересам служби, якщо воно заподіяло істотну шкоду охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян або державним чи громадським інтересам, або інтересам юридичних осіб, - карається виправними роботами на строк до двох років або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Частиною другою статті 368 ККУ: одержання хабара у великому розмірі, або службовсю особою, яка займає відповідальне становище, або за попередньою змовою групою осіб, або повторно, або поєднане з вимаганням хабара,- карається позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Джерело: сайт ВСЕ