Виростити якісну розсаду власними руками – доволі клопітне завдання, але здійсненне. Однак вся Ваша праця може зійти нанівець, якщо не дотримуватись основних правил при висадці розсади у відкритий грунт.

Щоб розсада прижилася на новому місці, її необхідно загартовувати. Багато хто з городників замислюються над цим ще під час посіву насіння. Однак якщо ви не належите до їх числа, покваптеся провести «міні-гарт» своєї розсади. Для цього до висадки її у відкритий ґрунт влаштовуйте їй короткочасні провітрювання - виносьте на свіже повітря на кілька годин або організуйте домашнє провітрювання прохолодним вітерцем, після чого знову поміщайте в теплі умови. За кілька днів до посадки загартовану розсаду можна винести на свіже повітря вже на цілий день. Така розсада має набагато більше шансів прижитися і порадувати вас багатим урожаєм або гарним цвітінням, ніж та, яка не пройшла загартування і має більш ніжну кореневу систему.

Фахівці радять висаджувати у відкритий ґрунт рівно стільки розсади, скільки ви зможете накрити плівкою в разі похолодання. Поки ваша розсада не зміцніє, їй буде необхідна ваша допомога. При похолоданнях накривайте її плівкою, однак при цьому намагайтеся більшу частину дня тримати її відкритою. Так розсаді знадобиться менше часу для акліматизації у відкритому ґрунті.

Не поспішайте висаджувати розсаду у відкритий ґрунт якомога раніше. Практика показує, що до середини червня розсада, висаджена в першій декаді травня, і та, яку посадили в останній, мало відрізняються одна від одної. А ось загинути від холоду, вітру чи інших весняних факторів перша розсада має набагато більше шансів. Тому, вибираючи терміни посадки розсади між сьогодні і післязавтра, зупиніться на другому варіанті. Адже від дуже холодної погоди тільки що висаджену розсаду не врятують навіть плівкові укриття.

Ви не помилитеся, якщо за кілька тижнів до запланованого посіву почнете прогрівати ґрунт, накривши ділянку для висадження розсади чорним пластиком або плівкою, яка зігріє ґрунт і не пропустить у неї зайву вологу.Щоб коріння розсади краще розвивалося і мало більше кисню, не полінуйтеся заздалегідь перекопати грядку. Якщо ви займалися цим восени, «повторення» не обов'язково, але і не завадить. При цьому внесіть в ґрунт добриво згідно з його типом. Органічні і мінеральні добрива також можна внести безпосередньо в посадкові лунки.

Для висадки розсади у відкритий ґрунт значення має не тільки температура ґрунту, але і хмарність і навіть час доби. Так, кращим для цієї роботи вважається ранок похмурого дня. Ще один варіант висадки - ввечері. Якщо день буде сонячним, яскраві промені можуть пошкодити ніжні листочки розсади. Рясно полийте розсаду перед висадкою і укоротіть коріння, якщо це необхідно. Земля повинна вкривати стебло до перших листочків. Після посадки полийте розсаду ще раз і ущільніть ґрунт навколо кожної рослини подушечками пальців. Для швидкого приживання рослину протягом 5-6 днів обприскують водою з лійки 2-3 рази на день.

Не всі дні однаково вдалі для висадження розсади у відкритий ґрунт. Перед тим як приступити до висадження, звіртеся з місячним календарем садівника-городника.