Технологія вирощування ранньої капусти досить проста, її може подужати кожний, але тут потрібно знати деякі особливості.

Розміщувати капусту слід на добре структурованому, провітрюваному, сонячному і удобреному місці. Гарними попередниками для капусти є бобові культури, рання картопля, буряк столовий, томати, огірки і цибуля. Повертати капусту на колишнє місце треба не раніше, ніж через 3-5 років, особливо на ґрунтах із підвищеною кислотністю і заражених. Сама ж капуста є гарним попередником для огірків, томатів і цибулі. Для отримання ранньої продукції вибирають ділянку з південним схилом.

Готуючись до посадки капусти, слід обробити грунт, скопати його на 10-15 см. Розсада перед висадкою у відкритий грунт повинна мати 5 - 6 справжніх листків. Висаджують ранню капусту у степовій зоні - 10-20 березня, у лісостепу - 20 березня - 10 квітня, на Поліссі – 1-20 квітня, а в передгірних районах Карпат - 1-20 квітня залежно від погодних умов. Висаджуючи розсаду у землю, слід звернути увагу на температуру грунту і повітря. Температура повітря повинна бути вище 17 ° C , з температурою грунту вище 14 ° C. Схема посадки ранньої капусти повинна бути наступною: відстань між рядами 50 см, в ряду між рослинами 30 см. Не слід висаджувати капусту нижче, ніж вона росла у горщику. Найбільш сприятлива погода для висаджування ранньої капусти - похмура або дощова прохолодна погода. Також при посадці слід стежити за тим, щоб не засипати точку росту, в іншому випадку рослина не сформує повноцінний качан.

Догляд за капустою

Розпушення ґрунту Відразу ж після посадки рослин міжряддя необхідно розпушити. Надалі розпушування міжрядь проводять після кожного дощу, поливу, внесення рідкої підгодівлі, оскільки гарний ефект дає підгортання тільки вологим ґрунтом. Це забезпечує знищення ґрунтової кірки, сприяє боротьбі з бур'янами і збереженню вологи в ґрунті. Глибина розпушування має бути 4-6 см.

Підгортання капусти сприяє утворенню додаткового коріння із нижньої частини стебла (кочериги). Це поліпшує живлення рослин і додає їм стійкості на вітрі. Підгортають рослини через 15-20 днів після посадки, привалюючи ґрунт до основи кочериги до утворення гребеня висотою 10-15 см. У сухе літо на легких ґрунтах підгортання не дає ефекту і його краще замінити глибоким розпушуванням.

Підживлення Ранню капусту потрібно підживлювати 2-3 рази. Підкормка прискорює ріст рослин і підвищує врожай капусти та якість продукції. Перше підживленя здійснюють аміачною селітрою через 10-12 днів після висадження розсади. Друге проводять через 15-20 днів після першого, а третє – на початку формування головок фосфорно-калійними добривами.

Боротьба із шкідниками Велику шкоду наносить капусті хрестотоцвітна блішка. Щойно ґрунт прогрівається до +10...+ 12°С вона виходить із ґрунту і ушкоджує рослини. Ще один шкідливий суб'єкт - весняна капустяна муха. Літати вона починає в середині - кінці квітня, коли ґрунт прогрівається до +12...+ 13°С градусів. Капустяна муха відкладає яйця на кореневу шийку рослини або в ґрунт біля нього. Личинки проникають в коріння, прогризають у ньому ходи, у результаті чого рослини в'януть (особливо в суху жарку погоду), листя набуває синювато-свинцевого забарвлення, ріст сповільнюється або припиняється зовсім, і нерідко рослини взагалі гинуть. Щоб цього не допустити необхідно суворо дотримуватися сівозміни, проводити профілактичні обробки інсектицидами.

Полив Важливою умовою високих і гарантованих урожаїв капусти є своєчасне і якісне здійснення поливів. За оптимальної вологості ґрунту внутрішні листки у капусти ростуть швидше зовнішніх, тому вони щільно притискаються один до одного зсередини, створюючи щільний качан. Велике ж коливання вологості ґрунту призводить до нерівномірного зростання внутрішніх листів і розтріскування качанів. Ранньостиглі сорти білокачанної капусти більш вимогливі до вологи, ніж пізньостиглі, оскільки вони формують качан у більш посушливий період першої половини літа.