На вулицях Рівного за приблизними підрахунками 2-3 тисячі безпритульних собак. І щороку популяція чотирилапих безхатченків зростає. Нині їхні права захищає Європейська конвенція про захист домашніх тварин, ратифікована в українському парламенті ще у вересні минулого року. Втім, рівняни з безпритульними тваринами уживаються далеко не завжди. Чи є перспектива мирного співіснування рівнян із братами меншими?

Популяція собак у Рівному щороку збільшується. Мешканці міста скаржаться на бездіяльність влади, адже собаки дошкуляють.

Минулого року Україна підписала новий закон, який захищає права тварин, на нього і нарікає міський голова. Тому, як раніше, собак відстрілювати заборонено.

Безпритульних собак рекомендують стерилізувати. Для цього минулоріч виділили кошти і уклали договір з приватним ветеринаром, який надавав таку послугу. За ці гроші стерилізували 173 собаки. Однак казначейство і тут заборгувало лікарю за сімдесят песиків. Створили у місті і спеціальний притулок для собак, але не постійний, а лише для перетримки. Після проведеної стерилізації собак мусять відпустити знову - на вулиці міста.

Взимку притулок не займався стерилізацією, адже тваринам потрібні відповідні умови для перетримки.

Нині у притулку активізувалися і за допомогою волонтерів та самих рівнян взялися за операції. Фахівці впевнені, стерилізацію потрібно робити масово, адже собаки швидко розмножуються, тому вже у червні очікують приїзд волонтерської організації "чотири лапи". Ті за два -три тижні можуть прооперувати до півтисячі собак.