Кабінет міністрів планує переглянути Податковий кодекс та скоротити у ньому кількість податків до восьми. Про це повідомив Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Він також зазначив, що для виведення економіки з тіні необхідно збільшити безготівкові розрахунки. До слова напередодні Верховна рада з другої спроби прийняла антикризовий урядовий закон, який навпаки збільшує податкові ставки. Більше далі в огляді.

246 народних депутатів з другої спроби прийняли законопроект, спрямований "запобігти фінансовій катастрофі та створити передумови для економічного зростання в Україні". Так, нового закону невдовзі запровадить нову основну ставку податку на прибуток підприємств та податок на додану вартість. Становитимуть вони 18% та 20% відповідно. Окрім того, планується збільшити вдвічі оплату за користування надрами для видобування корисних копалин. Також удвічі підвищаться ставки на нові автомобілі та мотоцикли з об'ємом двигуна більше 500 кубічних сантиметрів. На двоколісний транспорт з меншим об’ємом встановлюються ставки акцизного податку на рівні 0,06 євро за 1 кубічний сантиметр.

Новий закон також запроваджує збір на обов'язкове державне пенсійне страхування за ставкою 0,5% при здійсненні операцій з купівлі юридичними та фізичними особами іноземної валюти. Також пропонується збирати податок, щонайменше у 15% з пенсійних виплат, якщо їх розмір перевищує 10 тисяч гривень.

Разом з тим, Уряд запропонував зменшити неоподатковуваний імпорт товарів, що переміщуються в міжнародних поштових відправленнях, з 300 до 150 євро. А ще планується встановити прогресивну шкалу оподаткування податком на доходи фізичних осіб за ставками 15%, 17%, 20% та 25% (25%, якщо дохід перевищує 1 мільйон гривень) для всіх доходів, включаючи, зокрема, дивіденди, проценти, роялті, інвестиційний прибуток та інше. Збільшиться навантаження й на виробників алкогольних та тютюнових виробів. Пачка сигарет може злетіти в ціні на 1-1,5 гривні, а пляшка горілки – на 3-5 гривень. Водночас, акциз на пиво підвищать на 42%.

Однак, Верховна Рада України скасувала утилізаційний збір. Щоправда не на усі ввезені в Україну автомобілі. Звільняють від оподаткування лише вантажні автомобілі-фургони, які підлягають переобладнанню у пасажирські.