54 мешканці Харківщини, із них майже два десятки дітей, знайшли прихисток у селищі Степань Сарненського району. Харків'яни злякалися можливого нападу російських військ і не витримали психологічного тиску. Кажуть, після загарбання Криму місцеві жителі почали цькувати патріотично налаштованих українців. На Рівненщину потрапили не випадково, адже мають із тутешніми родинні зв’язки.

Банки з консервацією, лоток яєць, картопля і добрий шмат сала. Стільки продуктів харків’янам зібрала 68-річна пенсіонерка. Наталія Чижевська родом з Казахстану, але на Рівне нщині живе останні 44 роки. Утікачам, які поселилися поруч у санаторії, не шкодує нічого.

Продуктів стільки, що донести їх бабусі допомагають місцеві школярі. На порозі пенсіонерку зустрічають дві жінки з дітьми. Їх вона переконує, тут спокійно.

У теплій, але невеличкій кімнаті розташувалася Інна з чоловіком і шістьма дітьми. Називати прізвище та селище, звідки приїхали, боїться. Каже, в рідному краї до українців ставляться зневажливо. Тиск посилився, коли Росія загарбала Крим.

Харківським сім’ям місцеві вже нанесли купу продуктів. У комірчині вже немає місця. Таким теплим прийомом рівненські жителі розвіюють байки про злих бандерівців.

Всі харцівські сім’ї поки живуть в старенькому санаторії. Втім, для них виділили приміщення закритої школи в сусідньому селі Грушівка. Власними силами люди стали пристосовувати будівлю під житло.

Коли повернуться на Харківщину, поки не кажуть. Навпаки планують забрати з рідного селища всіх рідних і близьких. А це ще 50 осіб.