Всі знаючи про його корисні властивості, часто нехтують правилами його добування, що призводить до знищення дерева. Лісівники просять – не калічите берези, адже збирати сік можна обережно та без значної шкоди для дерев. Щоб не завдавати збитків ані собі, ані природі, треба діяти за основними правилами.

Що б упевнитися, що сік готовий до збору, необхідно пройти по лісі і зробити отвір шилом в стовбурі берези. Якщо на місці отвору видніються краплі соку, значить він готовий до збору.

Сік потрібно добувати зі старих дерев. Найкраще – у старому лісі серед берез понад 30 років, діаметр стовбура яких перевищує 30 см, при цьому чим старіше дерево - тим краще і для збирання соку, і для самої берези.

Отвір для збирання соку краще робити не на висоті на висоті близько 1,5 метри від землі, оскільки там найсмачніший сік. Крім того, його потрібно робити з північного боку дерева, де зазвичай збирається найбільше березового соку. В зроблений отвір необхідно вставити трубочку, по якій сік стікатиме у заготовлений посуд. Більше одного отвору не слід робити. Збирати свіжий березовий сік потрібно в скляну банку з широким горлом або у відро, зробивши акуратний круглий отвір у березі свердлом або ножем, напрямком знизу вгору, так щоб березовий сік вільно стікав униз. У жодному разі не можна користуватися сокирою Глибина отвору може бути 2-3 сантиметри, залежно від товщини кори.

Фахівці говорять, що за 1 день з однієї берези можна зібрати не більше 3-х літрів соку, адже збирання більшої кількості призводить до швидкого виснаження дерева й може спричинити його загибель. Безпечний термін збирання березового соку з 1 дерева - 10 років. Після закінчення сезону збору отвори змазують садовим варом, віконною замазкою, живичною пастою або глиною з вапном, аби в дерева "зажили рани".

Джерело: Полтавське обласне управління лісового та мисливського господарства