Ліквідувати частину районних адміністрації в області та врешті з'ясувати, хто є головою виконавчої влади в країні Президент чи прем'єр-міністр. Такі вимоги висунули сьогодні члени Громадської координаційної ради на Рівненщині до вищого керівництва. Вони обговорили нині й низку питань, пов'язаних із зміною законодавчої системи влади в Україні.

А ще узаконити механізм громадського контролю за розпорядниками бюджетних коштів, чітко розподілити діючі владні інститути України по трьох гілках влади і визначити, хто має бути головою виконавчої влади - Президент чи прем'єр-міністр. Вимог чимало, серед них і процедура відклику народних депутатів виборцями. Голова Рівне нської облдержадміністрації Сергій Рибачок говорить, із відкликанням можуть виникнути проблеми.

Вимоги та ініціативність громадськості керівники області підтримують. Втім, говорять, необхідно усе спільно обговорювати аби результат був справді дієвим. Якщо ж говорити про зміни у законодавстві, то місцеве самоврядування має дуже маленькі повноваження і обмежені функції.

Під час обговорення вимог, які стосуються законодавчих змін діючої системи влади в Україні згадали і про люстрацію. Ярослав Гранітний висловив свою думку стосовно того, хто, кого і як має люструвати.

Натомість Сергій Рибачок зазначив, що після такої люстрації не залишиться жодної кандидатури. Відтак, людина, яка заповнюватиме форму люстраційної декларації, своїм підписом відповідатиме за свої слова і вчинки.