Сезон вирощування розсади - у розпалі: деякі рослинки вже зійшли і милують очі своїх господинь, а деякі - лише у планах. Та навіть у досвідчених городників можуть виникати труднощі у цій нелегкій справі, тому розглянемо найпоширеніші помилки при очікуванні гарних сходів.

  • Використання для приготування ґрунтової суміші ґрунту, взятої з городніх грядок і торфу невідомого походження. Ця ґрунтова суміш повинна готуватися тільки зі спеціальних компонентів (дернова земля, перегній, провентильований низинний торф, залежана тирса, крупнозернистий річковий пісок), взятих у певному співвідношенні залежно від вирощуваної культури. Але оптимальним варіантом сьогодні слід вважати придбання готової ґрунтової суміші, призначеної для вирощування саме потрібних вам овочів в спеціалізованому магазині.
  • Використання для вирощування розсади ємностей, що мають поганий дренаж, тому більшість насіння загине, так і не встигнувши зійти.
  • Посів для вирощування розсади насіння, придбаних на ринку або у вуличних продавців. Купити насіння можна тільки в спеціалізованих насіннєвих магазинах. При цьому на пакеті з насінням мають бути зазначені кількість насіння, номер партії і термін придатності насіння.
  • Вторинна підготовка вже підготовлених виробником насіння, про що обов'язково вказано на зворотному боці пакетика з насінням. Така зайва старанність може призвести до непередбачуваних наслідків, аж до повної загибелі всього насіння. Це особливо стосується інкрустованого насіння, покритого кольоровою оболонкою. Його необхідно висівати тільки сухими.
  • Посів непідготовленого насіння, в тому числі і власного виробництва, оскільки переважна частина інфекційних захворювань овочів передається саме з непідготовленого насіння, а не з ґрунтом, як це зазвичай вважають садівники.
  • Надмірне заглиблення насіння в грунт при посіві, що може призвести до появи тільки одиничних сходів.
  • Полив ґрунту в посівному ящику відразу після посіву насіння, так як при цьому насінини можуть бути затягнуті разом з водою вглиб ґрунту. Грунт у ящику необхідно рясно полити теплою водою безпосередньо перед посівом насіння, а після посіву лише окропити теплою водою з пульверизатора.
  • Загущений посів насіння. При цьому сіянці розвиваються нерівномірно, стебла у розсади витягуються, формуються крихкими. Такі рослини важко пікірувати, до того ж вони більшою мірою уражаються чорною ніжкою та іншими захворюваннями.
  • Посівний ящик відразу після посіву насіння поставлений на холодне підвіконня. Залежно від температури повітря на вулиці температура ґрунту в такому ящику буде на 8-12 градусів нижче, ніж температура повітря в кімнаті. При цьому насіння багатьох овочів можуть просто не зійти і загинути.
  • Занадто висока температура повітря призводить до того, що розсада починає витягуватися, стає ніжною. Для дружнього проростання насіння більшості теплолюбних культур кращою в цей час буде температура 22-26 градусів, а для подальшого розвитку 20 градусів (виняток: баклажани та дині - 22-24 градуса).
  • Недостатній полив веде до пересушування верхнього шару ґрунту, що призводить до загибелі сіянців або відмирання коріння у молодих рослин. А зайвий полив призводить до загнивання коренів або ураження рослин чорною ніжкою і до їх загибелі.
  • Полив розсади холодною, не відстояною протягом доби водою. Температура води повинна бути не нижче 22-24 градусів.
  • Вирощування розсади при недостатньому освітленні. Рослини при цьому витягуються і не здатні надалі дати великий урожай. Ящики з розсадою треба ставити на південне, сонячне підвіконня. У будь-якому випадку її треба підсвічувати лампами денного світла так, щоб загальна тривалість світлового дня становила 12-14 годин, тобто при ранньому посіві насіння розсаду треба досвічувати навіть на південних підвіконниках. А для покращення освітлення треба у ящика з розсадою з боку кімнати встановити світло відбиваючий екран , натягнувши для цього фольгу на картон.
  • Запізнення з пікіровкою розсади овочів. Для більшості овочевих культур це необхідно робити після появи 1-2 справжніх листків. Після пікіровки рослини на 2-3 дні необхідно затінити від прямих сонячних променів.
  • Не можна залишати розсаду без уваги після пікірування. Перший полив після пікіровки проводять через 5-6 днів, а підгодівлі треба починати не раніше, ніж рослини приживуться і почнуть рости. Проводять їх зазвичай раз на 10 днів, чергуючи органічні і мінеральні добрива.
  • Контроль за появою хвороб. При будь-якому виявленні - розпочати лікування: скористатися фунгіцидом або інсектицидом.

Читайте також: Готуємо насіння до посіву, Розсада: основні правила вирощування