Теплиця – це споруда, на яку не впливають примхи погоди і фактори навколишнього середовища. Тут можна створювати мікроклімат, необхідний для рослин. Теплиця дозволяє вирощувати овочі навіть в зимовий період. Крім того, вона дає можливість облаштувати оранжерею і зимовий сад, де можна буде цілий рік милуватися зеленню і квітами.

Вибирати місце для майбутньої теплиці - важливе заняття. Від цього рішення може напряму залежати врожайність і ефективність роботи теплиці - її здатність ловити сонячне світло і протистояти холоду. Взагалі робота будь-якої теплиці грунтується на принципі парника: сонячне тепло проникає крізь скло чи плівку, акумулюється там і створює сприятливі умови для росту рослин. Тому будь-яка теплиця має бути максимально відкритою до сонця. З іншого боку, - захищеною від північних вітрів і протягів. Ділянка під теплицю має бути рівною, не повинна розташовуватися в низині, де збирається волога. Краще поставити її на піднесеному і максимально сухому місці. Ґрунт не повинен бути глинястим. В ідеалі він повинен підходити під той вид культур, які планується вирощувати. Але якщо не так, то ґрунт завжди можна підживити. Доступ до теплиці повинен бути дуже хороший, ширина проходу навколо споруди повинна бути не менше 1,5 м.

Найчастіше городники обмежені розміром своєї присадибної ділянки. Тому для теплиці слід обирати найоптимальніший варіант розміщення. Бажано, щоб поруч з теплицею не було чагарників і дерев, здатних створювати потужну тінь, наприклад, плодово-ягідні насадження. Якщо ж все таки є потреба в сонячних променях, то конструкцію слід розташовувати із заходу на схід. При такому розміщенні теплиця зможе отримувати сонячне світло в максимально можливій кількості. Рослинам потрібно багато світла.

Часто господарі вирішують прибудувати теплицю до надвірної споруди на ділянці (сарайчик, літня кухня) - для економії місця. У цьому випадку прибудова робиться з південної сторони будівлі. Будь-який захист від північного вітру в майбутньому допоможе заощадити витрати і підвищити врожайність в теплиці.

При виборі місця важливо враховувати і пору року, в яку планується використовувати теплицю. Теплицю, яку хочуть використати для вирощування рослин взимку, потрібно ставити з заходу на схід. Це дозволить ефективніше використовувати ресурси сонячного світла і обігріву, а також економити на опаленні теплиці. Якщо теплиця буде функціонувати взимку, краще щоб хоча б однією з сторін буде розташована ближче до дому. Це полегшить проведення електрики в приміщення. Світло в теплиці необхідне, особливо в зимову пору року. До того ж, електрика знадобиться для встановлення інших приладів в теплиці. Крім того, цілорічну теплицю потрібно облаштовувати на місці, в якому можна буде зняти частину грунту, адже теплицю треба трохи "втопити" в землю, щоб уберегти від зимових вітрів. Якщо теплицю збираються використовувати тільки навесні і влітку, то розташувати її краще з півночі на південь. Якщо планується використовувати її цілий рік, то для забезпечення необхідних умов рослинам споруда встановлюється з заходу на схід. Довгі сторони конструкції будуть розташовуватися на північ і південь відповідно.