Великий піст (або Чотиридесятниця), що є найголовнішим, найтривалішим і найсуворішим з усіх багатоденних постів, починається 14-го березня і триватиме до 30-го квітня. Він установленим Церквою в наслідування самому Господу Ісусові Христу, який постився в пустелі 40 днів і ночей.

На думку багатьох медиків, дотримання посту більш фізіологічне, аніж голодування або роздільне харчування. Та все ж, вирішили постити, не забудьте про власне здоров’я. Науковці неодноразово доводили той факт, що піст здатний зціляти не тільки душу, але й тіло. Після важкої жирної їжі, яку ми їли упродовж усієї зими Великий піст, що припадає на весну на березень/квітень, дуже грамотно адаптує організм до зміни пір року, очищує його від шлаків, готує до літа, щоб ми могли активно запасатися вітамінами. Піст дає можливість харчуватися їжею рослинною, яка багата клітковиною і пектинами, сприяє зв'язуванню і виведенню шкідливих речовин, що накопичилися в організмі.

У дні посту зі свого столу віруючі люди прибирають продукти тваринного походження - м'ясо, яйця і молочні продукти. Харчі ж рослинного походження вживають у помірній кількості. Навіть соняшникова олія дозволяється лише по суботах, неділях і в дні пам'яті особливо шанованих святих, а риба - тільки на Благовіщення та у Вербну неділю (13 квітня 2014 року). Рекомендується також відмовитися від спиртних напоїв та солодощів. Найбільш суворими є перший і останній тижні (седмиці) - 3 березня і 18 квітня 2014 року необхідним є повне утримання від їжі.

Основі рекомендації та принципи харчування у піст:

  • Понеділок, середа і п'ятниця – це сухоїдення. У ці дні прийнято їсти неварену рослинну їжу - фрукти, овочі; салати зі свіжих овочів; солоні гриби з цибулею; свіжовижатий яблучний сік; фруктові асорті; салат з буряка, горіхів і часнику; вінегрет без олії; солоні огірки та помідори; картопляний салат з грибами; салат зі свіжого листя салату, тертої моркви і соку лимона; салат з кукурудзи з огірком і болгарським перцем та інше. Як заправлення можна використовувати сік лимона і мед.
  • Рецепти пісних страв: голубці та підлива з грибами

  • У вівторок і четвер їдять гарячу їжу без олії. У своє меню можна включити квасолевий суп; варену або запечену картоплю із зеленню; компот із сухофруктів; журавлинний морс; пісний борщ; запіканку з квасолі з овочами; тушковану капусту з томатним соусом; запечені яблука з корицею; рис з овочами; усілякі каші тощо.
  • Рецепти пісних страв: Рататуй

  • У суботу та неділю дозволяють собі гарячу їжу з рослинною олією. У вихідні можна побалувати себе та рідних борщем з грибами; оладками з цибулею; смаженими грибочками; картопляними котлетами; скибочками яблука, смаженими в рослинній олії; рулетами з баклажанів, фаршированими волоськими горіхами; салатами, заправленими олією, та іншим.
  • Рецепти пісних страв: січеники з гороху

  • У Благовіщення й Вербну неділю на столах віруючих з'являється риба і кагор, а в Лазарєву суботу не забороняється поласувати червоною ікрою.
  • Рецепти пісних страв: карпатська грибна юшка

  • Пісне меню можна зробити смачнішим, якщо знати деякі хитрості. Супи варто варити густими. Щоб бульйон вийшов наваристим, додайте квасолю, горох або сочевицю. Адже всім відомо, що вони є повноцінними джерелами білка.
  • Рецепти пісних страв: Мачанка

  • Другі страви в пісні дні готують переважно з круп. Але й тут треба знати кулінарні правила. Манка та пшоно є чудовим гарніром до гарбуза, моркви, кукурудзи і фруктів, гречка - відмінний «компаньйон» томатному соусу, а рис чудовий у дуеті з овочевою підливою. Як друга страва підійдуть також макарони, але за умови, що у складі немає курячих яєць.
  • Рецепти пісних страв: галушки з шпинатом і кропом під соусом з помідорів

  • А чим побалувати себе на десерт? Можна погризти яблуко, випити кисіль, з'їсти фруктове желе або мус. Окрім того, солодощі замінюють горіхами, медом, цукатами, сухофруктами.
  • Моркв'яно-яблучний торт з вівсяними пластівцями

  • В піст також не потрібно вживати алкогольні напої, особливо міцні – горілку, коньяк, тощо. Лише у суботу та неділю, а також на свята дозволяється випити трохи вина.
  • Гарбузовий напій

Ще більше різноманітних рецептів пісних страв шукайте у розділі кулінарного шоу "СмачнОГО".

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених піст може бути не таким суворим. Але втриматися від пісного столу варто тим, хто страждає серйозними хронічними захворюваннями, пов'язаними з ендокринною системою, судинами, серцем. Лікарі зауважують - деяким людям суворий піст категорично протипоказаний. До цієї категорії належать люди, що страждають на анемію, або люди, які недавно перенесли операцію, в тому числі на шлунково-кишковому тракті, що страждають гострими інфекційними захворюваннями. При розумному дотриманні приписів лікаря піст може бути корисний для сердечників, діабетиків. Крім того, у людей, хто вперше вирішив дотримуватися посту, може виникнути дефіцит заліза та калію. У цьому випадку нестачу мікроелементів можна заповнити аптечними вітамінами.

Богослови підкреслюють, що у Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. Той, хто постить, повинен більше уваги приділяти своєму духовному життю: молитися в храмі та вдома, читати Святе Письмо та християнську релігійну літературу, обмежити все те, що відволікає від спілкування з Богом. У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, розмірковуванням про сенс життя, про душу, про добро і зло. Церква закликає зосередитися на своєму внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження.