Про те, чому РОГО "Спілка водіїв" наполягає на підвищенні цін на проїзд у міських маршрутках та вважає безпідставною думку про небезпеку переобладнаних маршруток розкажуть гості студії - голова РОГО "Спілка водіїв" Сергій Овчинніков та його заступник Валентин Демчук. Ведучий Олександр Курсик.

Олександр Курсик: Дві гривні за проїзд у рівненських маршрутках після 22 години та на п’ятдесят копійок дешевше протягом дня. Такі тарифи ви вимагаєте встановити. Прокоментуйте це більш детально.

Сергій Овчинніков: В усіх обласних центрах України вартість проїзду у міських маршрутках подорожчав ще від Нового року від 1, 25 грн. до 1,5 грн. Це пов’язано із зростанням цін на пальне, тому перевезення стало не рентабельним. Ми провели переговори з керівниками міста та з представниками антимонопольного комітету про подорожчання проїзду. У Рівному ціни на проїзд у маршрутках останній раз підвищували ще у 2005 році, а зараз пальне, запчастини до автомобілів та заробітна плата для водіїв вимагає того аби проїзд у маршрутках збільшився.

Олександр Курсик: Звернення до Рівне ради з вимогою про подорожчання проїзду ви направили ще на початку травня. На якій стадії воно знаходиться?

Сергій Овчинніков: Ми подали офіційне звернення до керівників міста про встановлення цін на проїзд. Після чого отримали відповідь, що в червні на найближчому засіданні міськвиконкому це питання буде розглянуте. Щоправда антимонопольний комітет вважав, що підняття цін на проїзд є не вірним рішенням, адже розрахунок кількості перевезених за день пасажирів не відповідав тим даним, які ми їм запропонували. Але коли все ж таки, вони провели свою перевірку - то встановили, що розрахунок був вірним.

Олександр Курсик: Скільки маршруток, що зараз працюють на Рівне нщині є переобладнаними, і наскільки вони є безпечні? Чи є перспектива вітчизняним "Богданам" та "Еталонам"?

Валентин Демчук: Переобладнаннні з вантажних на пасажирські маршрутки є абсолютно надійними в експлуатації, адже пройшли велику кількість інстанцій, де й отримали дозволи на перевезення. А "Богдани" та "Еталони" - є не перспективними. Перспективу я бачу у комфортабельних європейських автобусах, але вони дуже дорого коштують.