Ківі потрапив до нас з Китаю. Це молодий фрукт, що з'явився тільки в середині XIX століття в результаті окультурення китайської ліани садівником-аматором з Нової Зеландії Олександром Еллісоном. Саме через це він отримав назву "китайський агрус": зелений, волохатий і за смаком дуже схожим на нашу найпопулярнішу садову ягоду.

Довгий час острів'яни вирощували ківі на благодатному новозеландському ґрунті тільки в будинках і в садках. Пізніше насіння волохатого фрукта перекочувало в США та поширилися по всій Європі. "Китайський аґрус" здобув світову популярність і одержав назву "ківі" на честь нелітаючого птаха ківі, що живе в Новій Зеландії.

Користь і шкода ківі для людини досі до кінця невивчені. Але саме цей екзотичний фрукт вважається джерелом сили, енергії та здоров'я, тому що багатий на вітаміни С, К, Е, А, В6, В1 і В2, РР.

По-перше, користь ківі полягає у величезному вмісті вітаміну С, який зміцнює імунітет, підживлює організм енергією, знімає втому і підвищує стійкість до стресу. Один ківі середнього розміру містить добову дозу цього вітаміну. Ківі - один з головних помічників під час епідемій грипу. Для спортсменів ківі з успіхом може замінити практично всі відомі допінги завдяки наявності великої кількості корисних речовин, які активно стимулюють і швидко відновлюють організм.

По-друге, користь ківі в тому, що завдяки вітаміну К1 він знижує ризик захворювання на діабет. Крім того, саме К1 допомагає кальцію засвоюватися, зміцнюючи кісткові і сполучні тканини, а також забезпечує нормальну роботу нирок. Завдяки вітаміну К1 користь ківі - і в прискоренні обміну речовин.

По-третє, користь ківі в тому, що він є джерелом сили та молодості. Вітаміни А і Е для організму людини - запорука здоров'я та довголіття. Фолієва кислота стимулює оновлення кровоносних клітин. А вітамін B6 допомагає засвоєнню і перетравленню їжі, насичуючи організм ферментами. Ферменти, що містяться в ківі , розщеплюють білки і знижують високий рівень згортання крові , знижує ризик появи атеросклерозу і тромбозу в судинах.

Для прекрасної половини людства користь ківі ще й у тому, що цей фрукт містить дуже малу кількість калорій, багато клітковини і ніякого холестерину. Його використовують у багатьох дієтах.

Та все ж таки і тут є ложка дьогтю, незважаючи на великий перелік корисних властивостей, шкода людському організму від ківі також присутня.

По-перше, ківі, як і будь-який фрукт з таким високим вмістом вітаміну С, досить часто викликає алергію, що супроводжується висипаннями на шкірі, астматичної задишкою, набряком язика і гортані. Тому його не рекомендується вживати в їжу алергікам.

По-друге, шкода ківі може принести людям з підвищеним рівнем кислотності шлункового соку. Можливі наслідки для таких людей - загострення гастриту.

Як правильно вибрати фрукт?

Вважається, що ківі достатньо зрілий, а значить і смачний, коли при легкому натисканні він - м'якуватий. Якщо ж на дотик фрукт виявиться дуже м'яким, він - перезрілий. Незрілі ківі (тверді на дотик) можна покласти в паперовий пакет разом з яблуками, бананами або грушами, так вони швидше дозріють. Зрілі плоди можуть зберігатися в холодильнику від 1 до 2 тижнів.

Читайте також: Як вирощують ківі з насіння у домашніх умовах?