Проріджування загущених посівів займає у городників багато часу і зусиль. Якщо цього вчасно не зробити, гарного урожаю чекати не слід. Винахідливі дачники знайшли доступний спосіб - посів насіння на папір.

Перевагою такого методу посіву є істотне зменшення витрат насіння. Він дає можливість навесні провести посів холодостійких рослин якомога раніше. Рослини при цьому швидше ростуть, відпадає необхідність проріджування сходів. Цю роботу можна проводити взимку, а навесні заощадити дорогоцінний час.

Суть висіву на папері у тому, що знезаражене готове до посіву насіння наклеюють на стрічку з водопроникного паперу. На папір наносять смужки клейстеру з пшеничного борошна або картопляного крохмалю (можна використовувати також і канцелярський та казеїновий клей) і розкладають на них насіння за допомогою сірника або пензлика. Для полегшення роботи на папір заздалегідь наносять позначки олівцем, що відповідають зазначеним відстаням.

pic

Відстань між насінням у рядках залежить від виду рослин: для моркви, петрушки, редиски - 5 см; для буряків, ріпи - 8-10 см; для редьки літньої – 6 см, зимової – 13 см; салату головчастого – 20 см, листового – 2 см; кропу – 1 см; шпинату, цибулі-чорнушки на зелень – 3 см, на ріпку - 5-8 см.

Стрічкам з наклеєним насінням дають просохнути, надписують на них назву культурної рослини і сорту, згортають у нещільний рулончик і зав’язують ниткою або гумкою. Зберігають їх до висіву в сухому приміщенні, оберігаючи від мишей.


Як приготувати клейстер 1 столову ложку борошна або картопляного крохмалю розмішати у склянці теплої води і довести до кипіння. Варити довго не потрібно, лише для того, щоб рідина трохи загустіла.



pic