У разі загострення політичних проблем гривня може подешевшати майже вдвічі.

Ще місяць тому ситуація з доларом не вселяла побоювань населенню. Середній курс на кінець грудня минулого року становив 8,2 грн за долар. Але всього за три з половиною тижні національна валюта подешевшала майже на 40 копійок.

Станом на ранок 28 січня курс гривні в обмінниках досяг 8,65 грн за долар, а подекуди долар продавали по 8,75 грн. Та не усім вдається дістати "зелений" навіть за таким курсом. Кореспондент ТСН.ua, намаючись купити 500 доларів в центрі Києва, обійшов більше 10 відділень банків. Проте, долар купити так і не вдалось. На прохання продати "зелені", які щойно здав клієнт, у банку відповіли, що їх вже немає. Крім того, помітно збільшується розрив між курсом покупки і курсом продажу. На даний момент він становить більше 10 копійок. Зазвичай, таке явище свідчить про невпевненість доларів валютного ринку в тому, що такий курс довго протримається.

Це перше настільки сильне падіння нацвалюти після кризи 2009 року - найважчого року для української економіки - ВВП впав тоді на 15 %. І такого падіння, за словами експертів, ніхто не очікував.

На думку фінансового аналітика Олександра Жолудя спочатку на курс вплинули імпортери, які масово міняли гривню, тим самим створюючи попит, для подальших закупівель на поточний рік. Крім цього, на підвищений попит вплинув "Нафтогаз", який активно скуповував долари - йому потрібно було розрахуватися за боргами з російським " Газпромом".

Частина експертів вважає, що справа в особливій політиці Нацбанку, основна мета якої девальвувати гривню.

"Наскільки я розумію, на початку року, під шумок політичних подій, Нацбанк вирішив провести контрольовану девальвацію гривні і звинуватити в ній протестувальників. Але після подій на Грушевського, люди з грошима почали побоюватися розколу країни і як наслідок - повного знецінення гривні . У результаті різко виріс попит на долар: частина людей прийняла рішення про виведення своїх грошей з України , частина просто скуповувала валюту" , - такої версії дотримується аналітик Дмитро Боярчук.

На думку експертів, девальвацією гривні Нацбанк намагався стабілізувати економіку - підтримати вітчизняних експортерів. Адже сильна гривня робить товари українських виробників на закордонних ринках менш конкурентно – здатними – це приведе з зниженню продажів.

Отже, їх виручка значно скоротиться , і як результат впадуть податкові відрахування до бюджету. Безумовно, додали швидкості падіння гривні і політичні події в країні.

"Стрілянина по демонстрантам, смерті, захоплення адмінбудівель, політична нестабільність - це поганий знак для іноземних інвесторів , вони на сторожі . У день, коли стало відомо про те, що були застрелені активісти Майдану, попит на валюту різко зріс" - говорить співробітник великого банку. До слова, в цей день - 22 січня - обсяг купівлі валюти на міжбанку виріс до 3,2 млдр доларів. Експерти, кажуть, що це абсолютний рекорд за всю історію незалежної України .

Також аналітики не виключають і спекулятивних маніпуляцій на ринку.

"Це була цілеспрямована провокація з боку ряду банків , які вирішили скористатися "допомогою" опозиції і розгойдати валютний ринок , щоб заробити на валютній паніці. Вони навмисне за рахунок дрібних угод завищували курс долара, купували валюту за фіктивними контрактами зі своїми офшорами, вносили хаос і паніку . А їх представники, і особливо окремі політики від опозиції, закликали українців взагалі забирати гроші з банків , щоб погіршити ситуацію", - вважає Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру.

Однак опитані експерти впевнені - приводу для паніки немає.

"Люди телефонують, цікавляться, трохи переживають, але масового відтоку, як в 2009 році , депозитів ми не спостерігаємо" - говорить один з менеджерів великого банку.

"Це не економічна криза, а політична. На банках події ніяк не позначилися. Проблеми можуть початися, якщо і далі будуть лякати населення різким знеціненням гривні, населення запанікує і почне забирати з банків свої вклади і купувати долари. Не треба сіяти паніку. Ні про які мораторії на дострокове розірвання вкладів мова не йде" - запевняє працівник фінустанови.

Співрозмовники ТСН.ua переконані, що якщо політична ситуація не буде ускладнюватися, переговори влади й опозиції завершаться мирно спекуляції на ринку припиняться і - гривня зміцнить свої позиції.

Курс гривні протягом року коливатиметься в межах 8,2-8,5 грн за долар. Але такий курс є плановим - він закладений до держбюджету 2014.

Тезу, що гривня стала заручницею політичної кризи підтверджує й те, що після відставки Кабміну Азарова та скасування "законів 16 січня", напруга на міжбанку трохи спала та гривня почала укріплюватись.

Але є певні ризики - деякі політологи припускають, що Україна, у зв'язку з останніми подіями, може не отримати другу частину траншу від російського кредиту. Це може дати новий виток проблем в економіці і відповідно до курсових коливань. "Якщо пристрасті трохи втихнуть, ситуація на валютному ринку повинна стабілізуватися. В іншому випадку гривня продовжить падати", - вважає Дмитро Боярчук.

На його думку, якщо середньоденний обсяг торгів збережеться на рівні 4 млрд доларів, резервів Нацбанку ледь вистачить на два тижні , після чого долар знову почне зростати.

"Якщо політична ситуація погіршиться – наприклад буде силовий розгін майдану - почнеться паніка, долар почне зростати. Як сильно впаде гривня? У такому випадку все можливо, навіть 15 гривень за долар. Паніка не піддається економічній логіці", - вважає Олександр Охрименко.

Джерело: ТСН