Цілодобово за будь-якої погоди майже 2 роки охороняють земельну ділянку поблизу своїх осель мешканці Басового кута. У морозні січневі дні 2012 року вони дізналися, що під їхніми вікнами мають збудувати автозаправну станцію. З таким рішенням люди не погодились. І встановили на суперечливій землі намет - своєрідний символ майдану. Власне це і виявися майдан - значно менший і не такий відомий, як у столиці. Відтоді вони пережили і напад тітушок, і спроби забудовників освоїти земельну ділянку, і розчарування рішенням судів. Однак не здалися. Рівняни готові боронити своє право жити і дихати чистим повітрям.

І вдень, і вночі у цьому наметі, змінюючи один одного кожні 2-3 години, люди охороняють земельну ділянку поблизу житлових будинків на Басовому Куті. Коли мешканці його встановлювали, то не думали, що чергувати доведеться майже два роки. Два роки протистояння і судів з одним лише бажанням - не дати збудувати автозаправну станцію. Люди щиро сподіваються, що 27 січня суд таки буде останнім і винесе рішення на користь громади. Ці рівняни, як ніхто розуміють життя на майдані у Києві.

Тиждень за тижнем українці мітингують, блокують і пікетують, намагаючись відстояти своє право на життя у демократичній країні, де пріоритетом є верховенство права. Місяць боротьби минув, десятки тисяч рівнян щонеділі приходили на майдан у Рівному чи їздили до Києва. Скільки тижнів чи місяців попереду - політики і активісти не знають.

Цей тиждень позначився черговим сплеском судових позовів до місцевих рад, які висловили недовіру уряду, та насиллям щодо журналістів. Порізали активіста у Харкові, покалічили журналістку Тетяну Чорновол У Києві. Спалили з десяток автомобілів учасників акцій у різних регіонах України. Журналісти Рівне нщини виступили на захист своїх колег. Під час мовчазного протесту у руках тримали плакати з написом "Хто наступний" і "Тепер відповідь за нами". Місцеві політики переконують, що репресивна владна машина налаштована на залякування і подальше протистояння з власним народом. А майдан переростає у щось нове і більш ефективне.

Попереду новорічно-рідзвяні свята, які активісти найімовірніше зустрінуть на майдані. Кажуть, що братів і сестер по духу у біді не зраджують. А майдан показав, що українці - надзвичайно сильна духом нація. І жоден ворог внутрішній чи зовнішній не може стати на заваді нащадків козаків жити щасливо і чесно.