Ініціативних та небайдужих рівнян, які звертають увагу на комунальні проблеми міста,свого мікрорайону, вулиці чи будинку у Рівному достатньо. Втім, роками зіштовхуючись із байдужістю працівників житлово-комунальних підприємств та профільного управління доволі часто руки опускаються і в них. А усе через незнання правил благоустрою свого міста та норм законодавства, в яких чітко прописані терміни ліквідування тієї чи іншої проблеми. Комунальні ж служби цим активно користуються. Спільний проект громадської організації «Рівне нський громадський контроль» та телеканалу «Рівне 1» покликаний не лише розказати людям про їх права у житлово-комунальній галузі, а й завдяки послідовним крокам – вирішити наболілі комунальні проблеми. За майже рік роботи громадська організація «Рівне нський громадський контроль» прийняла близько 400 звернень рівнян.

Звернення у людей різні, втім залежать переважно від пори року.

Після дослідження тієї чи іншої проблеми опираючись на закони України активісти готують звернення до комунальних служб та профільного управління. Однак, у відповідь чують не завжди те, що хотілося б. Далі, представляємо Вашій увазі рейтинг найбільш вживаних представниками ЖЕКу та управління так званих відмазок.

А ще за час роботи ми виявили, що доволі часто представники профільного управління зазначають удвічі, а то і втричі більшу суму необхідну на ремонт того чи іншого об’єкту. Таке ми помітили звертаючись до управління із ремонтом даху на Фабричній, 16, сходів пішохідного переходу на Боярці та будинку на вулиці Соборні, 436, який потребує штукатурення. В першому випадку нам відповіли що на ремонт необхідно 247 тисяч гривень, в другому – 90 , а у третьому – 250 тисяч гривень. Аби перевірити скільки коштує, до прикладу, поштукатурити двоповерховий будинок що по вулиці Соборній беремо газету та дзвонимо першому ліпшому приватному підприємцю, який займається такими роботами.

А ще останнім часом спостерігаємо повне несприйняття працівниками ЖЕКу, того що ми робимо.

Втім, за час існування Громадського контролю маємо і свої перемоги. Найяскравіші далі презентуємо Вашій увазі.

Ось таку картину бачили мешканці квартир щоразу, як потрапляли до під’їзду. Облуплена штукатурка та фарба від першого до п’ятого поверхів, обгоріла стеля та стіни, від пожеж, які виникали через коротке замикання електромережі. А ще на одному із середніх поверхів у стіні була величезна дірка крізь яку видно загальний каналізаційний стояк. Ця труба протікала та підтоплювала нижні поверхи сходових клітинок. Мешканці будинку неодноразово звертались і в усній, і в письмовій формі до житлово-комунального підприємства та профільного управління. Від них результатів не дочекались – допомогло звернення до Громадського контролю. Після втручання Громадського контролю та позовної заяви до суду цей під’їзд виглядає тепер виглядає так. Стіни та перила пофарбовані, дірку залатали, вода з труби більше не підтоплює сходові клітинки.

Дорогу на вулиці Бульби-Боровця розпочали ремонтувати ще в 2012 році. Робота по вкладанню асфальтного покриття кипіла. Втім, не встигли люди порадіти, як ремонтні роботи закінчились посередині вулиці. Чи то погода завадила, чи то не вистачило матеріалів, - але другу частину вулиці не асфальтували майже рік часу.

Ще півроку тому вони виглядали ось так. Різниця суттєва.

У холодну пору року їх не лише засипало снігом, а й вкривало кригою. Відтак, сходи перетворювались на справжню гірку.

А теплу пору року.

На звернення Громадського контролю працівники житлово-комунального підприємства «Галицьке» відреагували швидко. І у короткий термін відремонтували сходи, чим довели, що все ж таки можуть виконувати свою роботу якісно.

Жодної лави, немає дитячого майданчика, лише неохайні клумби, непідстрижені кущі та зламані дерева навкруги. А ще цілі купи сміття.

Так виглядала ще влітку прибудинкова територія п’ятиповерхівки на Проспекті Миру за номер 9. За останні 25 років мешканцям будинку не вдалось добитись від міських комунальників наведення ладу на подвір’ї.

Тоді з проханням допомогти змусити владу зробити ремонт цієї вулиці до Громадського контролю звернулись рівняни, які щодня змушені проїжджати тут та люди, які живуть обабіч дороги.

На щастя, гроші на ремонт цієї ділянки дороги таки знайшлись і ще до першого снігу її заасфальтували.

Дощатий настил пішохідного мосту над озером у Рівне нському гідропарку під впливом часу та природніх умов зруйнувався. Дошки струхли, з’явились великі дірки. Щодня цим мостом ходить чимало людей ризикуючи травмуватись. За справу взявся Громадський контроль.