Чим відрізняються вони - американці від нас - українців? Як працюють? Як відпочивають? Що їдять? Що дивляться по телевізору? Що думають про нас? І, зрештою, що ми думаємо про них? Упродовж 40 хвилин діалог українки - ведучої Світлани Сироти та американця - президента телекомпанії WDBJ-7 (м.Роанок, штат Вірджинія, США) Джеффрі А. Маркса.

Ще кілька місяців тому телекомпанію "Рівне 1 " обрали на участь у Програмі партнерства в галузі мас-медіа в Україні UMPP 08. Організатор програми - Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX. У рамках цієї програми до Рівного завітали два керівники телеканалу WDBJ-7 з міста Роанок, штат Вірджинія, США. Упродовж цього тижня вони знайомляться з містом та з роботою телекомпанії "Рівне 1", проводять тренінги та обмінюються досвідом з працівниками Першого місцевого.

В: Чи вперше ви в Україні?

Д.М.: Насправді я подорожував Європою, Але у вашу країну завітав вперше. І хочу сказати, що Україна просто чудова держава, з величезним потенціалом та цікавою історією. Хоча дуже тяжко отримати якісь враження про таку велику країну лише за кілька днів. Але за цей невеликий проміжок часу зустрів багато гарних та доброзичливих людей.

В: А які враження про місто Рівне ?

Д.М.: Також хочу сказати, що місто досить гарне. Крім цього, місто має цікаву історію, про яку я дізнався у вашому музеї. Також я мав екскурсію у центрі міста, обідав у кількох чудових ресторанах та грав у боулінг. Здебільшого ж я перебуваю на вашому каналі, та співпрацюю з вашими колегами. Я привіз дуже багато інформації, якою хотів би поділися з кореспондентами, а також обмінятися досвідом з ними.

В: Ваша телекомпанія має більший досвід роботи. Що ви можете перейняти від нас?

Д.М.: Телекомпанії, які працюють вже до п’ятдесяти років звикають до своєї роботи. У молодих телевізійників ми можемо запозичити щось нове. Тим більше, що у вас в команді справді досить творчі та креатині люди. А відтак ми плануємо перейняти у вашої телекомпанії „свіжий”, молодий погляд на звичні речі.

В: Як ви гадаєте, чи є різниця між українським та американським глядачем?

Взагалі глядачі Європи мають досить ширші погляди на світ. Я думаю, що середньостатистичний українець більше цікавиться закордонними новинами, ніж американець.

В: Ви сказали, що були в рівненських ресторанах. Як вам українська кухня?

Д.М.: Я був гостем рівненської сім'ї і хочу сказати, що мене вразила не лише смакота страв, але й гостинність українців. Крім цього сподобалась горілка та тост, який виголошують у вашій країні третім. В моїй країні, люди, якщо мають змогу, їдять здебільшого в ресторанах та кафе. Проте, не потрібно думати, що американці втратили мистецтво готувати. Більше того, в американських сім'ях готують, чк жінки так і чоловіки.