Рівненчани масово кинулись за закордонними паспортами. Лише у грудні отримати документ для виїзду закордон забажало понад 4 тисячі громадян. А з початку року - більше 30 тисяч. Левова частка звернень припадає на останні два місяці. В день працівники служби стали приймати втричі більше людей, ніж раніше. Подекуди черга перевалює за дві сотні громадян. Востаннє такий афіотаж був у 2000 році, коли спостерігалася масова міграція українок на роботу у Європу. Тоді за рік у Рівному видали 22 тисячі документів. Нині ж, кажуть у Державній міграційній службі, на заробітки їдуть чоловіки, і переважно у Росію. У Рівному біля обласного управління ДМС люди займають чергу з 3 ночі, іноді стоять по кілька днів.

Обласні "ОВІРи" на Рівне нщині , Житомирщині та Чернігівщині тріщать по швах. Такого напливу бажаючих отримати закордонні паспорти з 1999 року ще не бачили. За документами хлинули трудові мігранти. Якщо раніше на заробітки частіше виїжджали жінки у Європу, то нині, враховуючи кризу в Єврозоні, заробляти їдуть чоловіки у Росію. Офіційні чиновники стверджують, умови перетину кордону з РФ не змінні і тому ажіотаж штучний.

Чергу тут займають ще з ночі. За день здати документи майже неможливо. Спочатку оформлюєш заяву, ідеш до банку, а тоді знову у чергу - вже щоб подати пакет документів - бідкаються люди. Одне одному передають плітки та перексерюють зразки необхідних бланків. Ось цій жінці сказали, що вони закінчились.

Деякі люди приїжджають організованими групами. Не на камеру зізнаються, хочуть їхати у Росію працювати. Мігрують цілими селами. Дехто ж у черзі - на всяк випадок. Мовляв, старий документ закінчився, а раптом знадобиться.

У Державній міграційній службі людей просять заспокоїтись. Браку бланків для паспортів немає. Виїжджати у Росію до 2015 можна за паспортом громадянина України. Ті ж, хто вже подав документи - отримає їх вчасно. Святкові дні у січні на термін видачі не вплинуть.