Захист національних інтересів залишиться першочерговим завданням влади, наголосив Президент України Віктор Янукович під час інтерв’ю представникам українських ЗМІ. Він також анонсував старт рекордної кількості інфраструктурних проектів. Крім того, запевнив вкладників Ощадбанку СРСР, що їх заощадження в наступному році повертатимуть – на це в держбюджеті 2014-го буде передбачено 6 мільярдів гривень.Гарантував також, що влада продовжить роботу з партнерами над ще одним актальним питанням – лібералізацією візового режиму з Європейським Союзом.

Президент України Віктор Янукович наголосив:«У нас є декілька питань, які нам треба вирішити. І, безперечно, ми будемо з нашими партнерами з Європейського Союзу домовлятися якомога швидше вирішити питання лібералізації візового режиму для громадян України. Ми над цим працюємо», - сказав Глава держави, підкресливши, що питання лібералізації візового режиму з ЄС є для української влади найбільш актуальним.

Він також зазначив, що в 2014 році розпочнеться реалізація рекордної кількостіінфраструктурних проектів. Є зокрема й такі, що розроблені з Російською Федерацією. «Нас очікує будівництво разом із Росією двох блоків на Хмельницькій АЕС, а також будівництво заводу з виробництва ядерного палива в Кіровоградській області», - підкреслив Президент. За словами Віктора Януковича, Україна та Росія реалізовуватимуть спільні проекти у суднобудуванні, літакобудуванні, енергетичному та транспортному машинобудуванні.

Глава державитакож наголосив на важливості співпраці з таким стратегічним партнером України як Китай. «Ми вже маємо товарообіг 10 мільярдів доларів. Наша мета в найближчі роки - збільшити цей товарообіг у рази. Тому ми дали згоду стати стратегічним партнером Китаю у будівництві проекту «Великий шовковий шлях», який передбачає будівництво величезної інфраструктури навколо транспортного коридору», - сказав він. Глава держави нагадав, що Україна і Китай вже підписали угоди щодо будівництва великого порту у Криму, теплоелектростанції в Одеській області, будівництва «Повітряного експресу», кільцевої дороги навколо Києва. Президент також наголосив на важливості будівництва спільно з Китаєм заводів з газифікації українського вугілля. «Ми видобуток вугілля з року в рік будемо збільшувати, і ці заводи будуть виробляти синтетичний газ», - сказав Глава держави. Як наголосив Віктор Янукович, за результатами домовленостей з Китаєм активніше реалізовуватиметься програма з будівництва доступного житла.

Ще одним соціально важливим питанням є повернення заощаджень вкладникам Ощадбанку СРСР, сказав в інтерв’ю Президент України. «Я знаю цей бюджет, я його вчора дивився до пізньої ночі. Там стояло таке питання - повернення заощаджень: так чи ні. Я взяв ручку і викреслив це питання. Тобто, залишили в бюджеті 6 млрд гривень повернення заощаджень», - сказав Глава держави. За його словами, необхідно виконати свій обов'язок перед вкладниками, які повірили державі, але не отримали свої кошти. «Нам треба цю помилку виправити», - наголосив Віктор Янукович.

Тим часом уникнути помилок із економічними наслідками дозволить нинішня пауза в підписанні Угоди про асоціацію. Вона необхідна для узгодження умов створення ЗВТ з ЄС, переконаний Віктор Янукович. Він зазначив, щоУкраїна взяла паузу в підписанні Угоди про асоціацію та зону вільної торгівлі з ЄС для того, щоб вирішити проблемні економічні питання й напрацювати механізми захисту національного товаровиробника.

«Ми зробили цю паузу для того, щоб знайти відповідь, і це для нас дуже принципове питання: на яких умовах ми підписуємо угоду про зону вільної торгівлі. І зараз цю відповідь повинен дати уряд, який сьогодні співпрацює з об'єднаннями товаровиробників, з експертами, вченими та ін.», - наголосив Глава держави.

За його словами, ця робота має бути прозорою, за участю об'єднань товаровиробників, громадськості, ЗМІ, щоб всі мали можливість побачити як переваги, так і недоліки цієї угоди. «Це та робота, яка не була зроблена своєчасно», - сказав Віктор Янукович.

Він зазначив, що уряд на парламентських слуханнях повинен відзвітувати, «чому громадськість, об'єднання товаровиробників, яких у першу чергу повинна торкнутися ця угода, не були повною мірою обізнані з нею».

«Коли ми з вами побачимо, що нас такі умови влаштовують, це фінансово вигідно і ми тут захищаємо наші національні інтереси, безумовно, рішення буде прийнято позитивне. Якщо під час цієї роботи нам треба буде виконати якусь роботу, про яку ми кажемо, на тристоронньому рівні - у нас є такі домовленості із ЄС і з Росією, що в тристоронньому форматі ті питання, які необхідно буде розглянути, ми їх розглянемо», - зазначив Президент.

Прокоментували ці тези й місцеві політики. Депутат обласної ради Роман Василишин, зокрема, зазначив:

«Те, що не підписали угоду, – це вже відстояли національні інтереси. Бо якби підписали в цьому випадку, не вирішивши нічого з компенсацією втрат, то автоматом відкрилися б кордони для безмитного ввезення товару значно дешевшого, і значно вищої якості. Ми закричали б «Ура»!Ох як нам добре!», а заводи, які випускають продукцію, зупинилися б. Тому треба спочатку провести модернізацію. Треба скласти план дій, за рахунок чого буде фінансуватися перехід на європейські стандарти. Адже з підписанням угоди ми мали б перейти на європейські стандарти, а значить відправляти за кордон ту продукцію, яка відповідає європейським стандартам. Є в нас така промислова продукція? Нема! Рідко хіба, може. А те, що треба підписувати угоду, то питань нема, але до цього треба готуватися».

Погоджується з колегою і голова бюджетної комісії облради, директор ТОВ «Українська деревообробна компанія» Олексій Кособуцький: «Можливо, зараз саме на часі, щоб відкоригувати і підписати правильний документ, а не той однобокий, який хотіла тільки одна сторона. Тому думаю, що користь тут є», - зазначив він.

Олексій Кособуцький також підтримав Президента в тому, що жодна іноземна країна не повинна втручатися у внутрішні справи України, натомість українці мають об’єднатися задля інтересів своєї держави. «Так воно і має бути, бо це логічно», - сказав Кособуцький.

Тим часом депутат обласної ради, директор ВАТ «Рокитнівський скляний завод» Григорій Мініч додав: «В цьому відношенні якраз Президент сказав дуже правильно. Жодна поважаюча себе держава не хоче, щоб хтось їй диктував, що робити. Але саме сьогодні і повинна бути мудрість, толерантність і розум навести лад у державі і розібратися самим».