Половина дітей дошкільного віку на Рівненщині не може ходити до садочків, бо їм бракує місць. Зараз в області 37 з половиною тисяч дітей охоплені дошкільною освітою. І якщо в містах до садочків ходять близько 70% малюків, то у селах лише - третина. Водночас щороку на Рівненщині частково - будують. а подекуди - переобладнують під садочки кілька десятків приміщень. У селі Харалуг Корецького району дошкільнятам віддали колишній фап.

У селі Харалуг свято - на великомучениці Варвари тут відкрили дитячий садок. Від ідеї до втілення минуло 3 місяці. І "Барвінок"гостинно відчинив двері для 25 малюків. Мами дошкільнят радіють, адже раніше доводилося сидіти вдома, або лишати малечу з бабусями-дідусями.

На групи діток не ділитимуть. Всі разом займатимуться і гратимуться у великій просторій кімнаті. У двох спальнях поки 3 десятки ліжечок, але є можливість розширитись, якщо діток стане більше, каже завідуюча.

Будівництво садочка стало можливим завдяки коштам проекту ПРОООН на енергозберігаючі заходи та наполегливості сільського голови Надії Фіщук, яка випросила з районного та обласного бюджетів майже півмільйона гривень. Місцева громада також зібрала 8 тисяч гривень і допомагала будівельникам. За гроші з Європи у "Барвінку" встановили сучасну систему опалення. Схожі на лампи прилади нагрівають повітря до температури, яку програмують на датчиках. Витрати в опалювальний період на місяць 2 тисячі гривень. Не потрібно ні газу, ні вугілля, ні дров, радіють чиновники та планують енергозберігаючі технології впроваджувати в інших закладах соціальної сфери. Найближчим часом відкриють ще 3 садочки в інших селах Рівне нщини.

Це не остання ініціатива сільської громади Харалуга, впевнені мешканці. На черзі благоустрій території навколо садочка, де встановлять більше гойдалок та атракціонів, заміна системи опалення у місцевій школі. І найболючіша проблема Корецького району - дороги. Їх необхідно капітально ремонтувати. А то й до нового садочка у негоду дітям дістатися важко.