Саме так характеризують домовленості, досягнуті у Москві Президентом України Віктором Януковичем на переговорах з російським колегою Володимиром Путіним. Адже ціну на газ знижено, кредит залучено, торгівельну ситуацію врегульовано, економіку перезавантажено.

Політолог Кость Бондаренковважає, що Янукович не спалював у Москві мости в Європу, бо потепління у двосторонніх відносинах не закриває Україні дорогу на Захід. Коментуючи зниження ціни на газ Україні з 1 січня і обіцянку Росії купити українські держоблігації на 15 мільярдів доларів, Бондаренко сказав: «З'явилася певна визначеність. Очевидне й потепління відносин між країнами, при цьому залишаються відкритими двері в Євросоюз».

Про продовження євроінтеграційних процесів говорить і директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов. Свою думку він висловив Укрінформу, коментуючи домовленості між Росією і Україною, досягнуті під час шостого засідання Українсько-російської міждержавної комісії у Москві у вівторок.

«Україна отримала гроші, які їй зараз дуже потрібні, і які не міг надати нам Євросоюз. Із цими коштами та істотною знижкою ціною на газ, ми можемо розраховувати на відкриття кредитної лінії МВФ і відновити переговори про асоціацію з ЄС», - сказав політолог.

Він нагадав, що однією з умов відновлення співпраці МВФ з Україною було підвищення житлово-комунальних тарифів для населення. «Тепер це питання сприйматиметься менш хворобливо, і є шанс розблоковувати відносини з МВФ. Кредит дозволяє неспішно готувати до підписання Угоди про асоціацію з ЄС», - додав Карасьов.

Перемогою української дипломатії називають перемовини в Москві й місцеві політологи. Зокрема, Андрій Наумов зауважив: «Підписання вчорашніх домовленостей, безсумнівно, є тактичною перемогою української дипломатії. Отримання кредитних коштів та здешевлення газу стабілізує непросту економічну ситуацію в країні. Думаю, що у світлі цих подій притухне й політична криза, особливо, якщо вчасно буде затверджений бюджет.»

Від зовнішньополітичної ситуації залежить і економічний розвиток регіону, переконаний голова правління ПАТ «Рівне газ», депутат обласної ради Петро Дубас. «Доповнення до контрактів, підписані між «Нафтогазом» і «Газпромом», знижують на третину вартість газу для України. Дешевший енергоресурс – це рентабельність продукції, яку виробляють наші підприємства, та її конкурентоспроможність на вітчизняних і закордонних ринках. Бо якщо раніше приватний підприємець, який, наприклад, випікає хліб, не ризикував розширювати виробництво, то проаналізувавши нову ціну на газ, він зараз уже може це зробити – собівартість нижча. Зменшення затрат також дозволить йому підвищити зарплату своїм працівникам. А від цього виграють бюджети всіх рівнів і люди, яким стабільно виплачуватимуть зарплати, пенсії, допомоги. Тож користь від вчорашніх домовленостей у Москві беззаперечна», – сказав Петро Дубас.