Впродовж тривалого часу наші предки збирали прикмети.За віруванням прикмети допомагають пророкувати найближче майбутнє та застерігають від небезпеки. Грунтуються народні прикметина на спостереженні людей за навколишнім світом: подіями, тваринами, птахами й природними явищами. В народі вважали, що кожен завжди може отримати відповідь або передбачення, якщо навчиться розпізнавати знаки.

Сніг на полях - зерно в засіках. Зима по коліна - бути врожаєві. Якщо взимку сніг лягає рівно - літо передбачається сухе; якщо гребенями, то вологе. Зима снігова - літо дощове, взимку хуртовина і влітку негода.

Зима багата на сніги й ожеледицю -на гарний врожай. Якщо грудень сухий, то буде довга суха весна і сухе літо. Як у грудні сніг заляже, то у серпні жито виляже. Сніг на полі лежить пагорбами, хвилями - на врожай жита.

Якщо на початку зими йде сильний сніг, то на початку літа падатиме сильний дощ. Паморозь - провісниця снігопаду. Якщо спекотним був липень, то грудень буде морозяним. Перший сніг щільний і мокрий - на вологе літо, сухий і легкий - на сухе.

Грудень холодний, сніжний та з вітрами - на врожай. Зима не настала, доки не встановиться санна дорога. Дощова зима - ознака неврожайного року. Взимку надходять хмари з півночі -потепліє.