Національний банк України прогнозує незначну інфляцію за підсумками 2013 року. За словами чиновників, в Україні зберігається цінова стабільність. Кажуть, 20 місяців підряд ціни майже не змінюються. А за результатами року очікується, що індекс споживчих цін буде знаходитись на незначному додатному рівні. Такі ж дані оприлюднили у Держстаті - за одинадцять місяців в Україні не було інфляції. Жовтнева інфляція склала 0,6%, а вереснева була нульовою.

У полі ока наших журналістів, на відміну від статистів, опинилося подорожчання на деякі групи товарів. Зокрема, це молочна продукція, цукор, в 5 разів піднялась у ціні вітчизняна пекінська капуста. Ціни на овочі "борщового набору" зросли порівняно з минулорічними більш, ніж утричі. За даними інформаційно -аналітичного агентства АПК-Інформ, найбільше подорожчали цибуля і картопля, морква і буряк. Капуста, навпаки, подешевшала. Що стосується цукру, то за словами експертів Держцінінспекції України, об'єктивних причин для подорожчання цукру нині немає, якщо ж ціна і повзе вгору, то це відбувається з вини спекулянтів. А от на майже 13% подешевшала гречка. При цьому за даними даного відомства, на Рівне нщині та ще в 4 областях було зафіксовано незначне підвищення рівня середньої роздрібної ціни.

І традиційно вже почали піднімати цінники кондитери. Напередодні новорічних свят зростає попит, а отже виробники хочуть заробити. Окрім того, здорожчання цукру змушує піднімати вартість солодощів, особливо на карамель, зефір і мармелад, в яких на частку цієї сировини припадає 70% витрат. Дорожчими стануть і тістечка, печиво, торти. Через низький урожай у світі дорожче ми заплатимо цьогоріч за апельсини та сік з цього фрукту. А вино взагалі буде у дефіциті. Обвал виробництва відбувся в Іспанії, Франції та Італії, де виробляють близько 60% світового обсягу вина. При цьому споживання напою виросло на 8%.