У виконкомі Сарненської міської ради вже не вимагатимуть довідок про відсутність заборгованості з комунальних послуг від громадян, які хочуть приватизувати займане житло. Принаймні офіційно.

Сталося це після того, як Рівне нська обласна громадська організація «Комітет виборців України» звернулася до міського голови Сарн з проханням виключити з розміщеного на офіційному сайті міськради в розділі «Адміністративні послуги» - «Приватизація державного житлового фонду» переліку необхідних для приватизації житла документів, які мають подати до виконкому громадяни, довідок про відсутність заборгованості з комунальних платежів.

Перед цим фахівці організації виявили, що до цього переліку документів сарненчани мали подавати довідки про відсутність заборгованості з комунальних платежів (КП «Житлосервіс», Дистанція водопостачання, КП «Екосервіс», Сарненське управління з експлуатації газового господарства, РЕМ, КП «Сарнитеплосервіс»). Затверджено це було розпорядженням міського голови м. Сарни від 20 лютого 2013 року в переліку адміністративних послуг та стандартів адміністративних послуг, що надаються Сарненським міськвиконкомом. Цей перелік послуг розміщений на офіційному сайті Сарненської міської ради.

Як виявилося, вимога таких довідок не відповідає чинному законодавству України. Адже, зі слів юриста Рівне нського КВУ В'ячеслава Горбенка, чіткий перелік документів, необхідних для подачі громадянами до виконкому, аби приватизувати житло визначений у пункті 18 Положення про порядок передачі квартир (будинків), жилих приміщень у гуртожитках у власність громадян. Воно затверджене Наказом Міністерства з питань житлово-комунального господарства України від 16.12.2009 № 396. У вказаному переліку довідок про відсутність комунальних боргів немає.

І от нещодавно до організації надійшла відповідь з виконкому Сарненської міської ради за підписом в.о. міського голови Світлани Усик. У ній, зокрема, зазначалося, що розпорядженням міського голови від 26 листопада 2013 року № 126 було внесено зміни до розпорядження від 20 лютого 2013 року № 24 «Про адміністративні послуги, що надаються у міськвиконкомі». А саме: у додатку 2 в адміністративну послугу «Приватизація державного житлового фонду» Стандартів адміністративних послуг, що надаються виконавчим апаратом Сарненської міської ради в розділі «Необхідні документи» слова «довідки про відсутність заборгованості по комунальним платежам (КП «Житлосервіс», Дистанція водопостачання, КП «Екосервіс», Сарненське управління з експлуатації газового господарства, РЕМ, КП «Сарнитеплосервіс» виключити.

Якщо ж і після цього хтось із чиновників вимагатиме такі довідки, то радимо громадянам одразу звертатися за допомогою до юристів. Зокрема, до центрів права РОГО «Комітет виборців України» в Рівному та Сарнах.

Адреса центру права в Рівному: вул. Короленка, 6, 1 поверх, каб. 5. Тел.: (0362) 26-38-47.

Адреса центру права в Сарнах: вул. Суворова, 8. Тел.: (03655) 2-10-34.

Дні прийому громадян: вівторок та четвер з 10:00 до 17:00