За задумом правоохоронців, озброєні громадські формування захищатимуть земельні наділи людей від мисливців за сонячним камінням, які в гонитві за прибутком нищать тисячі гектарів українського Полісся. Мешканці села Жовкині, що у Володимирецькому районі, бідкаються: через старателів уже немає де садити картоплю.

Це поле площею 30 гектарів старателі знищили за 2 тижні. Сільський голова розповідає: мисливці за бурштином копають скрізь, де хочуть.

На копачів бурштину час від часу влаштовують облави. Але кримінальна відповідальність та штрафи старателів не лякають. Самі ж вони пояснюють: за лопати взялись, бо не мають роботи.

У міліції визнають - викорінити незаконний видобуток бурштину лише своїми силами не можуть. Тому пропонують селянам створити добровільні громадські формування. Їм дозволять мати травматичну зброю за умови, що вони захищатимуть земельні наділи людей від нелегальних старателів.

Хто профінансує ідею міліції озброїти селян, наразі невідомо. У сільських радах коштів на це немає. Не виділять грошей і з обласного бюджету. Чиновники пояснюють: лише зброєю проблему незаконного видобутку бурштину не вирішити, тому пропонують видобуток бурштину легалізувати -на законодавчому рівні.

Коли видобуток бурштину таки буде узаконено, чиновники сказати безсилі. А поки нелегальні старателі майже безкарно продовжують нищити поліські землі у пошуках сонячного каміння. У багатьох місцевих іншої альтернативи заробити на життя немає.