Хвороба із назвою СНІД щороку прогресує та забирає життя мільйонів людей. Лише на Рівненщині за рік на цю недугу обстежується більше 40 тисяч громадян. Дві тисячі краян у середньому виявляються інфікованими. Напередодні Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, який відзначають 1 грудня, медики області зібрались, аби підвести підсумки року, що минає, та розповісти про нову сучасну лабораторію, яка полегшить працю лікарів.

У центру СНІДу ще цьогоріч створять лабораторію полімеразної ланцюгової реакції. На неї держава виділила мільйон гривень. У приміщенні закінчується ремонт, надсучасне обладнання чекає у столиці. Ця лабораторія дозволить визначати рівень вірусного навантаження, стадію інфікування та виявляти у малюків, народжених від інфікованої мами, вже до двох місяців наявність вірусу в крові. Раніше такі аналізи робили у Тернополі та Івано-Франківську. І хоч темпи поширення ВІЛ/СНІДу в нашій країні одні з найвищих в Європі, кваліфіковану допомогу в нашій області отримують 85 відсотків інфікованих. В 2007 році їх було лише 50 відсотків.

Інші 15 відсотків не отримують медичної допомоги, тому що не звертаються за нею. Щороку держава виділяє чималі кошти на профілактику та лікування цієї недуги. Так, у 2012 році в нашу область надійшло медпрепаратів антиретровірусної терапії та тест-систем на майже три мільйони гривень.

Центр СНІДу співпрацює з благодійним фондом "Майбутнє без СНІДу". Своєю основною задачею благодійники вважають - зменшення рівня інфікування серед уразливих груп. До них відносять споживачів ін'єкційних наркотиків, жінок, які працюють у секс-бізнесі та чоловіків, які віддають перевагу сексу із чоловіками.

Серед чоловіків, які віддають перевагу сексу із чоловіками, рівень поширеності ВІЛ інфекції цьогоріч в області дорівнює нулю. В 2013 працівники благодійного фонду обстежили більше трьох тисяч людей, 150 результатів виявились позитивними і 90 відсотків цих людей стали на облік. А ще благодійники розповсюдили по області 150 тисяч презервативів. Їх, до речі, може отримати кожен охочий, завітавши до центру СНІДу.