Рівненські спортсмени вибороли в Польщі призові місця на відбіркових змаганнях одного з найпрестижніших у світі чемпіонатів з бразильського джиу-джитсу «Abu Dhabi World Professional Jiu-Jitsu Championship 2014», фінал якого відбудеться влітку наступного року в Об’єднаних Арабських Еміратах.

Чемпіонат з бразильського джиу-джитсу (БДД), що 26 жовтня відбувся у Варшаві, є знаковою подією у спортивному житті наших сусідів. Світові зірки приїжджають до Польщі щоб поборотися за путівки на Abu Dhabi World Professional Jiu-Jitsu Championship, престижний турнір з призовим фондом у понад 250 тисяч доларів. Варшава є однією з 3 європейських міст, що на ряду з Лондоном та Лісабоном отримали право проводити ці змагання. Відтак, особливо приємно, що у 2013 році Україну на цьому турнірі представляли 3 спортсмени з Рівне нського клубу БДД «Грейсі Барра Рівне ». Більше того, кожен наш земляк посів призове місце у своїх категоріях. Інструктор клубу Олена Карбулаєва завоювала золото у категорія до 60 кг. серед синіх поясів. Володимир Боришкевич виборов золото у категорія до 70 кг. серед білих поясів, а Ілля Пачковський виборов бронзу в категорія до 70 кг. серед фіолетових поясів.

Зі слів Олени Карбулаєвої, рівненські спортсмени, які є неодноразовими переможцями чемпіонатів України з БДД та греплінгу, вперше брали участь в змаганнях такого високого рівня. Проте, ні виснажлива дорога, ні зірковий статус опонентів не завадили їм показати високу майстерність.

- Ми важко добиралися до Варшави, пів ночі провели на кордоні і прибули одразу на зважування, - ділиться враженнями рівнянка. – Боролися наступного дня, у суботу. Вразив рівень турніру. Раніше ми виступали тільки в Україні, а тут учасники з Білорусії, Польщі, Швеції, Німеччини, Франції, Бразилії, Британії, Угорщини, Чехії, десятки чорних і коричневих поясів. Все прекрасно організовано, кожен спортсмен знає час свого поєдинку і цей графік дотримується.

На жаль, золота в своїй ваговій категорії виявилося недостатньо для того, щоб наші спортсмени змогли потрапити на фінальну частину турніру Abu Dhabi World Professional Jiu-Jitsu Championship 2014 в ОАЕ. Запрошення дісталося переможцям абсолютних вагових категорії, тобто для спортсменів, які борються без вагових обмежень. Проте, результат українців більш ніж вражає. А головне, що наші спортсмени не збираються зупинятися на досягнутому.

- БДД відносно новий для України вид спорту і нам всім є куди розвиватися. Наразі рівненський клуб «Грейсі Барра Рівне » є фактично єдиним в західному регіоні, тому ми відчуваємо на собі відповідальність за розвиток цього виду спорту, - каже Олена. – Цього року ми відкрили групу для дітей шкільного віку, п’ять разів на тиждень проводимо заняття з дорослими. В нас багато талановитих спортсменів і я переконана, що вони себе ще не раз покажуть в найближчому майбутньому.

Довідково. Бразильське джиу-джитсу – один з найефективніших видів бойових мистецтв, що акцентує увагу на больових та задушуючих прийомах. Надзвичайної популярності цей вид спорту почав здобувати з розвитком боїв без правил та змішаних єдиноборств, в яких бійці БДД є визнаними фаворитами. До речі, саме представник школи БДД Фабрісіо Вердум став першим бійцем, який переміг легендарного чемпіона світу зі змішаних єдиноборств, росіянина Федора Ємельяненка.