Вік не перепона для важливих винаходів. Семикласник з Рівного винайшов унікальну лопату. Робота з нею не втомлює спину. А дев’ятикласник сконструював прилад, що дозволяє отримати вуглецеві наноструктури. Вони настільки гнучкі та міцні, що придатні для будь-яких цілей - від промисловості до кардіології. Про революціонера у сфері нанотехнологій та претендента на звання "Кращий друг дачника" - далі.

Іван Остапін демонструє макет пристрою, що допоможе науковцям максимально ефективно добувати вуглецеві наноструктури електроімпульсним методом. Ці структури використовуються для виготовлення надміцних матеріалів, також з них можна зробити нитки для операцій на серці та судинах. Про роботу пристрою винахідник розповідає як на доповіді. Принцип такий - реактор заповнюється спиртом, проводиться струм та відбувається явище електроерозії.

Далі отримана рідина промивається і з неї отримують ті самі вуглецеві наноструктури. Приблизна вартість виготовлення пристрою - 500 гривень. Але для випуску такої розробки необхідні не стільки гроші, як умови - висока напруга та температура. За цей прилад дев’ятикласник з Рівного отримав премію Міжнародного фонду сприяння інвестиціям, зайняв ІІ місце на Всеукраїнській виставці-конкурсі "Майбутнє України" та став фіналістом Всеукраїнського фестивалю інноваційних проектів "Sicorsky Challenge 2013". Чималими стали і грошові нагороди - у підсумку 7 600 гривень. На цьому зупинятися дослідник не збирається.

Інший представник Рівне нщини на конкурсах від місцевої Малої академії наук - семикласник Іван Мірошніченко. Його винахід - ергономічна лопата. Вона дозволяє викопувати вирощене швидко, незалежно від ширини грядок. Але що важливіше, при копанні такою лопатою, спина та руки не болітимуть. Хлопець шукає інвестора, бо запентований засіб праці хоче запустити у серійне виробництво.