Острожани досі згадують, як 20 років тому допомагали знімати художній фільм. Чи не усіх працівники Острозького музею тоді задіяли у зйомках української кінострічки режисера Леоніда Осики "Гетьманські клейнОди". Музей петеворився на Знімальний майданчик слугував музей, а його працівники освоїли технічні спеціальності кіновиробництва. Декому пощастило навіть у актори перекваліфікуватися.

Як знімається кіно не з книг чи лекцій знають, а на власні очі бачили острожани. 20 років тому усі працівники Острозького музею побували на кіностудії. Вірніше, кіностудія Довженка приїхала до них. Тут на музейному подвір'ї та у самому приміщенні музею знімали український художній фільм "Гетьманські клейноди".

Першим в Острог приїхав техперсонал. Мали декілька днів, щоб музей перетворити на знімальний майданчик.

Перетворити виставкові зали музею на гетьманські хороми середини 17 століття було непросто. Із залів винесили скульптуру, іконопис, "зайві" меблі.

Найголовнішого археолога музею того часу Олександра Бондарчука, перетворили на актора. Бо тільки він міг відчиняти чи зачиняти ворота до башти.

Із тих часів має не тільки спогади у пам'яті, а чорно-біле фото та декілька кадрів у самому фільмі.

Прем'єра "Гетьманських клейнодів" відбулася 1 вересня 1993 року. Острожан фільм здивував. Кіношники, пояснюють хитрували.

Сцени із Межирицького монастиря теж знімали тут, на музейному подвір'ї. Щоб було правдоподібніше, перевезли стару браму із монастиря й причепили до стіни собору.

Зйомки закінчилися, актори, режисери й техніки поїхали. Музейники повернулися до повсякденного життя. Але той час, проведений разом, згадують уже 20 років, переповідають й смакують між собою. Багато легенд ходить Острогом про кіношників та їхні апетити: буцім-то, усю горілку випили і дивувалися із дешевих продуктів.