Подав позов до суду на міську раду, активіст та голова громадської організації «Рівненський громадський контроль» Дмитро Якимець, з однією метою – скасувати рішення про «таємне голосування».

Адже, у липні цього року депутати прийняли зміни до регламенту. Тож голосування може відбуватись у трьох режимах: "відкрите нефіксоване", "відкрите фіксоване" та "таємне". І лише у випадку "відкритого фіксованого" голосування на табло системи "Рада" буде висвітлено хто і як проголосував. Позицію Дмитра Якимця поділяють і представники Громадянської мережі «ОПОРА». Говорять, як тільки місцеві обранці прийняли зміни до регламенту, в результаті яких основним видом голосування стало закрите голосування, відразу проголосили свою заяву «проти цього». Адже волевиявлення у такий спосіб може «розв’язати руки» нерадивим депутатам.

Довго чекати на результати таємного голосування на жаль не довелось.

У сусідньому Луцьку в міській раді теж використовують таємне голосування, щоправда застосовували його всього двічі. Зазвичай, депутати голосують у фіксованому режимі. Він дає можливість одразу по завершенню сесії переглянути на сайті Луцької міської ради результати голосування. А ще за проханням будь-якого мешканця міста чи депутата може відбутись поіменне голосування. Воно застосовується доволі часто, говорить депутат Луцької міської ради Андрій Осіпов. Для нього достатньо присутності однієї третини депутатів . Тому рішення Рівне ради про таємне голосування щиро здивувало Андрія Осіпова.

Також на період судового розгляду Дмитро Якимець просив суд зупинити дію даного рішення міськради. Цього Феміда не зробила, втім вже зазначила дату першого засідання. Воно відбудеться другого жовтня. Хочеться вірити, що справедливість таки запанує, адже аналогічних справ в українських судах ще не було.