Днями слідчим відділом «ОЗ» СУ УМВС України в Рівненській області до суду з обвинувальними актами направили кримінальне провадження відносно учасників організованої злочинної групи, а саме чотирьох раніше судимих осіб, які тероризували жителів Рівненщини та інших регіонів, займаючись розбоями, вимаганням та незаконним позбавленням волі.

На Рівне нщині четверо раніше судимих катували людей, вимагаючи у них гроші, і при цьому пред’являли фальшиві посвідчення працівників правоохоронних структур, - повідомили телеканалу "Рівне 1" у СЗГ УМВС України в Рівне нській області.

Особливими лідерськими якостями відрізнявся організатор угруповання 33–річний уродженець Кіровоградської області Микола, за плечима якого вже три судимості. Чоловік, маючи чималий «досвід» заволодіння чужим майном, порушував закон ще й за статтею 358 КК України (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збування, використання підроблених документів).

Зловмисник, який звик жити за рахунок інших, не цураючись при цьому замастити руки в людській крові, і цього разу катуючи своїх жертв, цинічно використовував підроблений документ.

Під час вчинення злочинів з метою здійснення психологічного тиску на потерпілих використовував підроблене службове посвідчення «особливого уповноваженого по протидії корупції Координаційного центру з Адміністрацією Президента, Верховною Радою, Кабінетом Міністрів України».

Мабуть, упевнившись у власній безкарності, дозволяв користуватись ще однією підробкою й іншому учаснику злочинної групи, 32–річному Олександру, уродженцю м. Тернопіль, також раніше судимому. У подільника, щоправда, папірець за рейтингом високопосадовця правоохоронної структури був дещо нижчий, ніж у «патрона» – працівник Департаменту по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС України. Щоправда, пред’являючи його, нахаба стверджував, що здійснює контроль за діяльністю підрозділів по боротьбі з наркозлочинністю області.

Окрім любителів фальшивок, до злочинного квартету входили ще дві неординарні особистості з кримінальним минулим: Василь, 1983 року народження, уродженець м. Славута Хмельницької області, раніше двічі судимий та Юрій, 1962 року народження, уродженець та житель м. Макіївка Донецької області, раніше також двічі судимий.

У ході досудового розслідування слідчі встановили, що в березні 2013 року вище вказані особи, незаконно застосувавши фізичне насильство до одного із жителів Рівного 26–річного Ігоря, вдерлися в його житло та заволоділи майном і коштами на суму більше 20 тисяч гривень. Крім того, учасники групи незаконно позбавили волі ще одного рівнянина Романа, 1984 року народження, а саме у лютому 2013 року, застосувавши фізичне насильство, одягнули останньому на голову мішок, силоміць помістили в автомобіль марки «Шкода-Октавія» і вивезли в один із лісових масивів Острозького району Рівне нської області, де прикували наручниками до дерева та утримували упродовж декількох годин, безпідставно вимагаючи в потерпілого 20 тисяч гривень.

У цілому в складі організованої групи підозрюваними вчинено сім злочинів, передбачених ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 187, ч. 3 ст. 28, ч. 4 ст. 189, 3 ст. 28, ч. 3 ст. 146, ч. 3 ст. 28, ч. 3 ст. 357, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 353 КК України.

Відносно лідера ОЗГ обрано міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, Олександру та Василю замінено міру запобіжного заходу з тримання під вартою на заставу, а відносно Юрія – доставка в суд під вартою, останній оголошений у розшук.