Стригли чуба, вітали гарматними пострілами, а ще ганяли верхи на конях. На освячення своїх помічників та зброєносців з”їхалася козацька старшина чи не зі всієї Волині. На величному дійстві була і Анна Махно.

Козацький табір «Гайдамаки» нині зустрічає високоповажних гостей – волинських отаманів. Вони з»їхалися сюди на величну подію - стригтимуть в джури найкращих вихованців школи козацького бойового мистецтва «Спас». Десятирічні Орест Кравченко, Роман Поліщук та Роман Мороз стануть «Тихим», «Бородою» та «Байкою». Та, аби називатися зброєносцями та помічниками козаків, замало просто змінити зачіску. Щоб стати джурами хлопці мають пройти освячення вогнем, водою, повітрям та землею. Бо тільки після цього матимуть право насити справжнього козацького чуба.

Постриження – то справжній ритуал. На вулиці дощ, в колі з вогнищ козацька старшина. Простому люду туди зась. Майбутніх зброєносців стрижуть по сонцю та моляться. Настанову джурі з новим чубом, дає сам верховний отаман великого козацького кола «Гора».

Для козаків – це не забавки. Виконують постриження дотримуючись всіх традицій славних пращурів-вояків.

На виході з кола з вогнищ, синів зустрічають батьки. Пишаються, їхні діти тепер справжні козаки.

І що ж за козак, що верхи не їздить. Хлопці доводять, в сідлі сидять вправно. А козацька старшина впевнена, мають гідних послідовників.

А ще отамани стверджують, після постриження у хлопців не тільки чуб джурівський, а й дух козацький.