Дивіться у програмі: П’ятдесят років без ремонту. Півстолітній будинок у Рівному руйнується на очах; Ані лавиці, ані дитячого майданчика. Занедбана прибудинкова територія у самісінькому центрі міста; Пішки на 9 поверх. Непрацюючий ліфт зробив рівнян заручниками власних помешкань.

Жити у Рівному небезпечно. Принаймні мешканцям 16-ти квартир цієї двохповерхівки. Вже більш ніж два десятки років тут не проводилось ніяких ремонтних робіт. А час невблаганний та споруда з кожним днем все більше і більше знищується. Штукатурка та шматки цегли чи не щодня обсипають подвір’я.

На усі звернення та запити мешканців результату не було ніякого. Лише отримували відповідь, що прийняття рішення про проведення капітального ремонту можливе лише при розгляді бюджету. І таке чули ці рівняни щороку. В ситуацію втрутилась громадська організація. Її представники одразу написали запит на начальника управління житлово-комунального господарства Рівного. Відповідь не забарилася. Проте, з явними помилками. В документі вказано, що будинок здали в експлуатацію в 1967 році і з цього часу до 2000 року інформації про проведення будь якого ремонту фасаду немає. Однак, старожили стверджують будинок здали в 1963 році.

А ще в цьому документі вказано, що на капітальний ремонт фасаду цього будинку необхідно 250 тисяч гривень. Яких, звичайно, в житлово-комунальному підприємстві немає. Тож активісти вирішили зробити невеликий експеримент.

Мешканці цієї п’ятиповерхівки рідко дивляться у вікна та зовсім не відпочивають на подвір’ї . Виною усьому занедбана прибудинкова територія. Щоправда так було не завжди. Немає ні одної лавиці, немає дитячого майданчика, навкруги лише неохайні клумби, непідстрижені кущі та зламані дерева. А ще цілі купи сміття. Так виглядає прибудинкова територія п’ятиповерхівки на Проспекті Миру за номер 9. Тут мешкає переважно дві категорії людей: пенсіонери та молоді сім’ї з дітьми. Якраз останні і найбільше переймаються проблемою відсутності елементів благоустрою. Деякі мешканці говорять, що взагалі забороняють своїм дітям гуляти на подвір’ї. Адже відпочити тут неможливо, а от травмуватись цілком реально.

До того ж мешканці щомісяця справно сплачують за благоустрій прибудинкової території. Вони неодноразово звертались до ЖЕКу, однак там відповідь одна – немає коштів. Писали колективні звернення до депутата. Після чого лавиці встановили та не надовго. За пару днів вони зникли. Якщо цього випадку не рахувати, на цьому подвір’ї нічого не робилось більш як двадцять п’ять років. Тож зневірені люди вирішили просити допомоги у громадської організації «Рівне нський громадський контроль».

Активісти вже готують звернення до комунальників Рівного, щоб на «забутому усіма» дворі навели лад.

Дев’ятиповерхівці під номером 14 на вулиці Мельника у Рівному 21 рік. За увесь цей час тут виникали проблеми із роботою ліфтів. Та зазвичай, це були мізерні поломки та мешканці терпляче чекали на відновлення роботи вертикального транспорту. Однак ситуація, яка виникла цьогоріч із ліфтом у шостому під’їзді вже не на жарт обурила мешканців.

І дзвонили, і писали мешканці будинку до житлово-експлуатаційного об’єднання ЖБК, на балансі якого знаходиться будинок. Однак, це не дало жодних результатів. Тож люди звернулись до громадської організації «Рівне нський громадський контроль», представники якої в свою чергу почали звертатись до комунальників. Від них отримали відповідь, що і перший ремонт у червні, і другий у серпні, пов’язаний із несправністю двигуна.

Перший місцевий разом із активістами громадської організації триматиме на контролі цю ситуацію. Хочеться вірити, що дану проблему усунуть і цей ліфт не перейде до розряду вертикального транспорту, який роками залишається несправним. А таких ліфтів у нашому місті більш, ніж достатньо.

У Рівному біля будинку №18 по вулиці Шухевича, на дитячому майданчику активісти громадської організації ще у липні помітили обірвану гойдалку. Аби шукачі металу за вихідні дні не здали її на металобрухт активісти одразу повідомили про неї працівників диспетчерської служби ЖКП, на балансі якого перебуває дитячий майданчик та подзвонили до служби оперативної інформації виконкому міської ради. Працівники ЖЕКу забрали гойдалку і через деякий час саме через наполегливість представників громадської організації встановили її на місце, вже закріпивши її, сподіваємось, надійно.