Підзаробити закордоном й повернутися додому заможним. Заманливо? На схожі пропозиції уже клюнули тисячі людей. Сотням із них ледве вдалося повернутися додому живими. Вони розповіли провоохоронцям, на яке пекло обернулися їхні заробітки. За останні 10 років 200 жителів Рівненщини стали жертвами трудової або сексуальної експлуатації, які не приховували, а розповідали й зверталися за допомогою. Справжня цифра в рази більша від офіційної.

Поїхали на заробітки, а стали товаром. Продані у рабство закордоном жителі Рівне нщини тепер головні фігуранти у кримінальному провадженні за фактом торгівлі людьми. У 2013 таке провадження поки одне. Торік було два. Наразі усі три матеріали готують до передачі до суду. Інформація закрита, деталей правоохоронці не розголошують. З того, що можна, розповіли: група жінок втрапила у сексуальне рабство. А їхали щоб...

Із початку 2013-го жертви торгівлі мають право клопотати про присвоєння відповідного статусу. А із його присвоєнням і на одноразову допомогу — 1 прожитковий мінімум, розповідає юрист. Психологічно жертвам, це не легко, тому за 8 місяців звернень до Міністерства соцполітики лише десяток.

Статус надається терміном на рік. Клопотати про його присвоєння можуть і ті, хто зазнавав примусу раніше. Терміну давності не існує. Але потрібні докази продажу у рабство. Питання делікатне, пояснюють у центрі "Чайка". За останні 10 років лише дві сотні людей розповіли на що справді перетворилися їхні заробітки, звернулися з заявами до міліції й за допомогою. Справжня цифра жертв торгівлі людьми врази більша. Щоб не потрапити до подібної скрути, якщо вже зважилися на заробітки закордоном, активісти радять бути пильними:

Мріяти про краще життя можна і треба. А ще обов'язково його змінювати, якщо у рідному місті уже затісно. Та перш ніж підписати договір й довірити комусь пошук роботи закордоном, як мінімум, радять активісти, варто перевірити ліцензію на надання послуг із працевлаштування, а ще краще — показати договір юристу.