Дивіться у програмі: Смітники від вікнами будинку. Скільки ще часу доведеться терпіти мешканцям постійний сморід?; Зіпсований ремонт та нерви. Сильні дощі наробили лиха у помешканні рівнянки; Нові світлофори та зебри. Коли вони з’являться на дорогах Рівного?

На дворі літо, а вікна у мешканців дев’ятиповерхівки по вулиці Мазепи 20, щільно зачинені. Це єдиний вихід у боротьбі зі смородом. Адже, сміттєвий бак стоїть прямо перед вікнами людей. Активні мешканці дбають про добробут на власному подвір’ї. Відтак, ще у 2009 році вони звернулись до житлово-комунального підприємства «Центральне» з проханням заварити сміттєпровід та встановити майданчик з двома сміттєвими контейнерами. Прохання мешканців виконали, однак не до кінця.

Насправді сміттєвий бак стоїть на відстані двох з половиною метрів буд стіни будинку, що вже є грубим порушенням санітарних норм. І така ситуація не лише у цьому подвір’ї. Подібні випадки у Рівному обурюють голову громадської організації «Рівне нський громадський контроль» Дмитра Якимця.

А вона повинна була б бути. Адже, існує чіткий наказ Міністерства охорони здоров’я, який… А ще у цьому документі конкретно вказано, що контейнерні майданчики повинні мати тверде покриття та обладнані навісами і огорожею. Тим паче, у цьому дворі є достатньо місця, де можна розмістити майданчик з сміттєвими контейнерами так, щоб усе відповідало санітарним нормам та не заважало мешканцям будинку.

Сирість та вологість у квартирі рівнянки Вікторії вже майже цілий рік як «повноправні квартиранти». До них долучився і зіпсований ремонт. А розпочалось ця історія ще у листопаді 2012 року. У квартирі, яка знаходиться на 9 поверсі, почали протікати панельні шви.

Взимку жінка чудово знала, коли підвищується температура повітря. Адже сніг, який починав танути водою стікав по її стелі в коридорі. А вже у червні поточного року під час сильних опадів у помешканні рівнянки почався справжній потоп.

На даху багатоповерхівки чітко видно, що рубероїдне покриття зруйноване. Неозброєним оком видно великі щілини. Деякі мешканці 9 поверху навіть не чекали на те, що ЖЕК відремонтує їхній дах – власноруч перекрили дах над своїм помешканням. Вікторія ж втомилась оббивати пороги житлово-комунального підприємства, тож звернулась до громадської організації. ЇЇ голова обурений бездіяльністю майстрів цього ЖЕКу.

До того ж в нашій державі чітко прописані правила утримання житлових будинків і прибудинкових територій. Там чітко прописаний термін, який надається для перекриття даху руберойдом.

Отак характеризує нерегульований пішохідний перехід на вулиці Дачній цей рівнянин. І хоч дорожній знак, який повинен змушувати водіїв гальмувати та пропускати пішоходів тут встановлений, однак керманичі не зажди реагують на нього. Та й зебра вже майже непомітною стала. Через це мешканці мікрорайону знаходяться у постійній небезпеці. Допомогти вирішити цю проблему рівнян взялися у громадській організації «Рівне нський громадський контроль». Її голова написав звернення до управління житлово-комунального господарства міста. Відповідь не забарилася.

Щоразу, для того щоб дістатися від однієї зупинки до іншої людям доводиться перебігати 4 полоси автошляху. До того ж рух автотранспорту тут доволі сильний.

Однак перед тим, як встановлювати світлофор, дорожній знак пішохідного переходу чи малювати зебру місце повинна оглянути координаційна рада з питань безпеки дорожнього руху при міському управлінні транспорту і зв’язку.

А ось так багато років виглядав тротуар на вулиці Дубенській. Траву тут ніхто не косив, тож вона «заполонила» пішохідну зону. Мешканцям мікрорайону набридло чекати роками на виконання обіцянок комунальних підприємств про розчищення тротуару, тож вони звернулись до громадської організації «Рівне нський громадський контроль». Після їх втручання тротуар розчистили. Тепер мешканці можуть вільно та головне безпечно пересуватись вздовж дороги.