Двоє рівнян представлятимуть Рівненщину на Чемпіонаті Європи з бразильського джИу-джИтсу у січні наступного року. Ще молоде, але вже модне бойове мистецтво набуває популярності в Україні та світі. В Рівному, до речі, першими на Західній Україні почали ним займатися. Сьогодні серед рівнян кілька чемпіонів нашої країни. А тренує їх тендітна і молода дівчина - Олена Карбулаєва.

Павло Демиденко - гордість рівненського клубу з бразильського джиу-джитсу. Він - абсолютний чемпіон країни серед юніорів. У січні разом з Оленою Карбулаєвою поїде не Чемпіонат Європи у Португалію. Цим бойовим мистецтвом хлопець займається менше трьох років. За цей час переживав і злети і падіння, каже - двічі міг зламати руку, але на суперників за це не ображається. Навпаки, товаришує.

Олена Карбулаєва уже восени отримає фіолетовий пояс. Це поки що найвищий ступінь майстерності серед українських спортсменів. Каже, цей спорт універсальний. Немає вікових чи статевих обмежень. Перемогу можна здобути, навіть, програючи супернику у рості чи вазі. Тому й сама Олена так легко може дати прочухана будь-якому чоловіку. А як тренер - тримає у клубі дисципліну.

Надзвичайно тренер пишається своїми спортсменами. Їх у клубі близько двох десятків, віком від 16 до 36 років. Бути кращими в Україні - завдання номер один.

Бразильське джиу-джитсу прийшло до нас з Японії у минулому столітті. Поєдинок на змаганнях триває до 5 хвилин. Спочатку спортсмени спускаються у партер і вже тут розвиваються події - використовуючи больові та удушливі прийоми перемагає найвитриваліший. З 2020 року це бойове мистецтво входитиме до олімпійських видів спорту. Тому вже з осені у Рівному почнуть готувати резерв. Плани амбітні. Є над чим працювати.

Ось так 6 разів на тиждень по дві години ці рівняни до останньої каплі поту вивчають прийоми та тренують свою витримку, хтось - заради цікавого дозвілля та виховання характеру, а хтось - задля світової спортивної слави.