Дивіться у програмі: У Рівному триває реорганізація медичної галузі. Чому в нашому місті дороги ремонтують лише наполовину? Вільний доступ до даху багатоповерхівки. Чим ризикують мешканці такого будинку?

У Рівному поменшає поліклінік. У травні така інформація облетіла чи не усі засоби масової інформації. Мовляв, з першого червня функціонуватиме не чотири, а три поліклініки: друга, третя та Північна. Центральна міська поліклініка, яка знаходиться на вулиці Мірющенка буде реорганізована у центр первинної медико-санітарної допомоги. Першими на таку реорганізацію у медичній сфері міста відреагувала громадська організація «Рівне нський громадський контроль». Найбільше обурило її представників те, що таке серйозне рішення не обговорили з мешканцями Рівного. Адже, за їх словами власником міського комунального майна є лише громада Рівного. А значить, будь-яке закриття чи реорганізація, може здійснюватися лише за згодою власників – жителів міста. Голова громадської організації «Рівне нський громадський контроль» Дмитро Якимець, вважає - якщо працівники управління охорони здоров’я переконані у необхідності проведення такої реорганізації, то повинні хоча б провести громадські слухання, щоб пояснити мешканцям міста до чого приведуть такі дії.

Крім того, представники громадської організації вже нині знайшли на сайті Рівне нської міської ради проекти рішень, які передбачають реформування інших трьох поліклінік Рівного. В результаті чого, в Рівному функціонуватимуть три центри первинної медико-санітарної допомоги, замість чотирьох існуючих нині поліклінік. Що фактично є скороченням мережі існуючих закладів охорони здоров’я, а це в свою чергу суперечить статті 49 Конституції України, - запевняють активісти. В управлінні охорони здоров’я закиди громадської організації вважають недоречними. Переконані, що провели достатню роботу з інформування населення: тримаючи відкритими усю нормативну базу та провівши пояснювальну роботу з усіма депутатськими фракціями.

Про що питати громаду? Наприклад, про те, чи погоджуються вони із тим, що замість чотирьох поліклінік буде лише три центри надання меддопомоги? – наполягають представники громадської організації. Окрім того, такі центри надання меддопомоги, за їх словами, по суті стануть амбулаторіями. Відтак, у порівнянні із поліклінікою відбудеться зниження статусу закладу і в результаті зменшиться обсяг надання медпослуг, - говорить Дмитро Якимець. А ще, додає активіст, терапевти, педіатри та інші лікарі у короткий термін стануть сімейними лікарями. А це в свою чергу може вплинути на якість надання медичних послуг. Зокрема, в Указі Президента України про Національний план дій на 2013 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 - 2014 роки "Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава", на який посилаються в управлінні охорони здоров’я йдеться лише про юридичну реєстрацію таких центрів, себто лише про їх утворення на папері, - запевняють активісти. Вони не ймуть віри, що саме так і буде. Говорять, центри можуть запрацювати вже незабаром, а значить поліклініки зникнуть.

Тому єдиний вихід із ситуації активісти вбачають у призупиненні реорганізації поліклінік і проведенні громадських слухань з питання, яке є доволі чутливим для містян. Запевняють, населення має знати про причини та наслідки такої реорганізації. Тим паче, вже навіть у пілотній Донецькій області, де реформа розпочалась ще у 2012 році, є рішення судів різних інстанцій, які визнали недійсними реорганізацію комунальних лікувально-профілактичних закладів. І хоча Добропільська міська рада приймала рішення про об’єднання трьох лікарень, а не реорганізацію поліклінік у центри первинної медико-санітарної допомоги, однак результат отримуємо такий самий як у Рівному – скорочення мережі існуючих закладів охорони здоров’я. Судовий прецедент на Донеччині довів, що такий процес реорганізації суперечить чинному законодавству.

Пікніки на даху багатоповерхівки влаштовані безхатьками або молоддю стають дедалі популярнішими. Це так зване місце відпочинку не нове, однак про небезпеки, які воно в собі криє говорять не часто. У Рівному дах багатоповерхівки по вулиці Соломії Крушельницької 77 теж облюбували ті, хто прагне сховатись від людських очей. Доступ до даху їм ніхто не перекриває. Адже на дверях, які ведуть на покрівлю немає замків. Тож кожен, хто може зайти у під’їзд спокійно може потрапити на дах. Щоб чужі не ходили декілька років тому в усьому будинку встановили кодові замки на дверях під’їздів. Однак, як бачимо, не усі мешканці будинку за те, щоб цей захист обороняв від безхатьків. До прикладу, в першому під’їзді двері майже цілодобово відкриті. А значить, будь-хто може потрапити на дах. Мешканці б’ють на сполох, адже через такий відпочинок вони ризикують при першому сильному дощі бути підтопленими.

Те, що люди справді відпочивають на даху, видно неозброєним оком. Стіни розмальовані, навколо купи сміття. Будь-яка пляшка з-під напою може застрягнути у не закритому дощоприймачі.

Для того, щоб закрити вісім дощоприймачів для поверхневого водовідводу непотрібно колосальних коштів. Необхідні лише захисні сітки та година роботи майстра ЖЕКу. Однак, останній певно про це ні сном, ні духом.

Через тиждень після звернення громадської організації від начальника житлово-комунального підприємства «Галицьке» прийшла відповідь у якій зазначається, що двері, які ведуть на покрівлю відремонтували та зачинили на навісний замок. Ремонтні ж роботи по накриттю дощоприймальних лійок решітками планують виконати до першого вересня поточного року. Хочеться вирити, що саме так і буде. Перший місцевий разом з громадською організацією триматиме на контролі цю ситуацію та обов’язково перевірить, чи виконають свої обіцянки працівники ЖЕКу.

У жовтні минулого року мешканцям вулиці Бульби – Боровця прийшла гарна звістка. Їх дорогу ремонтуватимуть. І справді через деякий час розпочались роботи по вкладанню асфальтного покриття. Робили, робили та не доробили. Чи то погода завадила, чи то чогось не вистачило, але робота зупинилася прямо посеред вулиці. Серед мешканців ходять чутки про те, що може й на паперах їх вулиця заасфальтована до кінця, а насправді тут вже майже рік і кінь не валявся. На тій частині вулиці, де залишились ями та щебінь знаходяться більше двадцяти житлових будинків. Обурені мешканці почали оббивати пороги міських чиновників.

Ніякої конкретної відповіді мешканці не почули. Тому звернулись до громадської організації "Рівне нський громадський контроль".

Незрозуміло вчинили із дорогою і на вулиці Марка Вовчка біля міської дитячої стоматологічної поліклініки. Публічне акціонерне товариство "Рівне газ" у травні проводило аварійно- відновлювальні роботи на цій ділянці дороги. Ремонт труб закінчився, а от відновлювати асфальтне покриття ніхто не поспішає. Тому представники громадської організації звернулись до управління житлово-комунального господарства.

За час, поки цей матеріал готувався до ефіру, дорогу на вулиці Бульби-Боровця, швиденько залатали. Мешканці радіють такому закінченню історії, однак переконані - дорогу відремонтували майже одразу, тому що вони зацікавились проектно-кошторисною документацією та надали розголосу цій ситуації. Шкода, що в нашому місті побідні проблеми розв’язують лише після втручання небайдужих активістів та відеокамери. Однак, головне що результату досягнуто і спільними зусиллями проблему, яка турбувала рівнян, вирішено.

Як на вулиці злива - у помешканні потоп. В таких умовах впродовж року жили мешканці квартири на 9 поверсі по вулиці Кавказькій 1. Вони звертались до ЖЕКу, однак результату не дочекалися. Лише після втручання громадської організації «Рівне нський громадський контроль» справа зарухалась. Впродовж двох днів дах на багатоповерхівці перекрили. Тепер ця родина не змушена здригатися щоразу, як прогноз погоди обіцяє дощ.