Обстежтеся на жовтяницю, закликають медики. Щороку в Рівному виявляють 80 хворих на хронічний гепатит. Більшість і не підозрюють про свою недугу, бо інкубаційний період від часу зараження триває аж півроку. Та й у більшості випадків хвороба розвивається безсимптомно. А за статистикою в Україні понад три з половиною мільйони людей інфіковані вірусними гепатитами.

Обережно! У Рівному щороку фіксують близько двох тисяч захворювань на хронічні гепатити, 80 з них- вперше. Недуга прогресує. А ускладнення просто жахають: число хворих на рак печінки збільшилось вдвічі.

Лікування гепатитів не дешеве - середня вартість противірусної терапії першого генотипу коштує близько ста тисяч гривень. А фінансового ж забезпечення на виконання обласної програми протидії вірусним гепатитами не вистачає.

Медики кажуть, про своє здоров'я в першу чергу мають попіклуватися самі люди. Втім, найчастіше зараження відбувається через нестерильні медичні, стоматологічні, а ще косметологічні інструменти.

Щоб не занедужати гепатитом, лікарі радять вакцинуватися. А ще періодично обстежуватися, бо ж більшість навіть не здогадуються, що підхопили недугу. Перевіритися на жовтяницю безкоштовно в санепідслужбі можуть ті, хто перебував біля хворого на гепатит.

Безкоштовно обстежитися на гепатити В і С всі охочі зможуть на майдані Незалежності цієї неділі, 28 липня. Захід організовують благодійні організації до Всесвітнього дня боротьби з гепатитом. А ще детально розкажуть як уникнути хвороби.