Переглянути відео програми

Створення ОСББ у Рівному міська влада пропагувала, рекламувала та давала обіцянки про усіляке сприяння при його формуванні, а як дійшло до діла – виявилось кожен сам за себе. Принаймні така картина вимальовується побачивши будинок за номером 4 на вулиці Фруктовій у Рівному. Ця двоповерхова споруда на вісім квартир руйнується не по днях, а по годинах. Тріщати по швах будинок почав ще у дев’яностих. Коли свідомі мешканці зрозуміли, що просто чекати на допомогу безглуздо, адже її навряд чи дочекаєшся, та й почули про усі плюси створення ОСББ – вирішили, що знайшли вихід із ситуації. Тоді почали звертатись до житлово-комунального підприємства «Паркове», на балансі якого знаходився будинок та піднімати документацію. Однак, як виявилось у ЖЕКу не знайшли ані техпаспорту, ані поверхового плану будинку. Інвентарну справу теж не вели. Після цього мешканці звернулись до управління житлово-комунального господарства та долучились до пошуків самі. Знайденим були шоковані.

Два роки тому на будинку замінили шиферне перекриття і зливову систему, та на цьому всі ремонтні роботи завершились. А з першого січня 2013 року будинок передали на баланс ЖКП «Західне». Однак, навіть прибирання під’їздів та прибудинкової території працівниками ЖЕКу тут не проводилось. Мешканці двоповерхівки, які фактично створили ОСББ ще у 2011році, звернулись до ЖЕКу , щоб він передав їм споруду на баланс, згідно закону про ОСББ.

Таким чином, аби мешканцям повністю отримати будинок на баланс ОСББ, необхідне проведення дефектного акту. Себто опису реального стану будинку. Після якого має відбутися перший капітальний ремонт. І тільки тоді мешканці повністю повинні відповідати за свій будинок. Уся сіль у тому, що будинок у жахливому стані…Комини не чистились і не перевірялись більше року, на них немає захисних сіток. Стіни з усіх сторін вкриті щілинами, які ростуть …немає освітлення у підвалах, проблеми з водопостачанням та водовідведенням.

Декілька разів на подвір’я будинку приходила комісія, наче, щоб зробити опис стану будинку, однак його чогось і донині не складено. За власні кошти мешканці замовили проект на землеустрій і рішенням міськвиконкому земля була передана ОСББ. Вони огородили територію згідно плану земельної ділянки, однак більше нічого не можуть зробити. Не можуть розробити тарифів, не можуть найняти управляючу компанію, не можуть юридично доглядати за власним будинком, тому звернулись до громадської організації «Рівне нський громадський контроль». ЇЇ голова запевняє, що це сама та ситуація, коли від слів потрібно переходити до справи.

Платити гроші за те, чим не користуєтесь. Як вам таке? Мабуть, не дуже. От і мешканці багатоповерхівки у Рівному по вулиці Клима Савура 14 не хочуть більше віддавати кровно зароблені за обслуговування частини прибудинкової території, на яку і ногою ступити не можуть. У першого луснуло терпіння в Володимира Яцюка. Чоловік мешкає у будинку з 1991 року. Він і звернувся по допомогу до громадської організації «Рівне нський громадський контроль», адже попередні звернення до житлово-комунального господарства результатів не дало. Уся справа у тому, що з одного боку висотку заполонили гаражі, а з другого – паркан, за яким знаходиться довгобуд. І перше, і друге, - забирає у мешканців будинку левову частку прибудинкової території.

Будівництво біля багатоповерхівки розпочалось у 2007 році. А гаражі встановили, - у прямому розумінні цього слова, хто де хоче, ще у 90-тих роках. Тож більше двадцяти років мешканці будинку переплачують. Перевірити, чи інформація є дійсною вирушили представники громадської організації «Рівне нський громадський контроль» та журналісти Першого місцевого. Усе виявилось саме так, як говорили мешканці будинку.

Доречі, частина мешканців будинку навіть і не цікавилась чому, і за що, вони сплачує ці кошти. Знали просто, що є прибудинкова територія і за її обслуговування необхідно сплачувати гроші в житлово-комунальне підприємство.

Представники громадської організації «Рівне нський громадський контроль» написали та відправили звернення до житлово-комунального господарства «Покровське» з проханням зробити перерахунок та не нараховувати в подальшому мешканцям цього будинку плату за обслуговування тієї території, якою вони не користуються. І мешканці, і громадська організація сподівається, що так воно і буде, адже у наш час кожна копійка зароблена чесною працею дається ой, як не легко.

Обережно та уважно, дивлячись лише під ноги, можна спускатись цими сходами. І зимою і літом їх технічний стан залишає бажати кращого. У холодну пору року їх не лише засипало снігом, а й вкривало кригою. Відтак, сходи перетворювались на справжню гірку.

Тоді громадська організація «Громадський контроль» звернулась до керівництва ЖЕКу з проханням почистити від снігу сходи, адже мешканці неодноразово травмувались, коли піднімались чи спускались. Це виконали, однак з приходом весни стало зрозуміло - ці сходи у жалюгідному стані. Адам Кирилович проживає в цьому будинку вже багато років. Чоловік і не пригадує коли вони були у нормальному стані.

Щоб привести у порядок сходи, говорить голова громадської організації Дмитро Якимець, непотрібно багато часу і тим паче коштів.

Дмитро Якимець написав звернення до начальника житлово-комунального підприємства з проханням відремонтувати ці сходинки. Тепер чекають на відповідь і сподіваються на належне реагування та швидкий ремонт.

За час підготовки виходу сюжету в ефір відповіді активісти не отримали, однак результат порадував. Працівники житлово-комунального підприємства «Галицьке» у короткий термін відремонтували сходи, чим довели, що все ж таки можуть виконувати свою роботу якісно.