Саме так керівництво "Видавничого дому "ОГО" розцінює прийняте на сесії Рівнеради рішення про поновлення договорів оренди земельних ділянок під газетні кіоски. Міські обранці вирішили поновити договір лише на один рік при цьому з правом дострокового вилучення землі. Хоча раніше Рівненська міська рада подібну угоду на оренду земельних ділянок з "Видавничим домом "ОГО" заключала на три роки. Чому міські обранці змінили своє рішення і чим це може загрожувати рівнянам?

Мережа продажу періодичної преси "ОГОпрес" працює у Рівному з 1998-го року. За п'ятнадцять років роботи для десятків тисяч людей вона вже стала рідною, адже там щодня можна придбати свіжу друковану продукцію. Зараз у Рівному є двадцять кіосків з величезним асортиментом продажу газет і журналів.

Депутати Рівне ради, які голосували за виділення земельних ділянок під кіоски "ОГОпрес" строком лише на один рік з правом вилучення, своє рішення мотивують піклуванням про міський бюджет.

Проте за таке рішення проголосували не всі депутати. Ті, які його не підтримали, кажуть: ринок продажу періодичної преси в Рівному малоприбутковий, тому створювати додаткові перешкоди для ведення такого бізнесу є тиском на незалежну пресу.

Міський голова Рівного Володимир Хомко каже, не знає чому депутати прийняли рішення виділити земельні ділянки під кіоски лише на рік. Особисто він за продовження договору оренди на три роки.

За даними міжнародних експертів, кількість газетних кіосків в Україні на душу населення - найменша в Європі, а обмеження доступу громадян до інформації - це порушення їх прав. Про це йшлося торік на Всесвітньому газетному конгресі за участю Президента України. Після цього на рівні держави почали розробляти шляхи спрощення ведення газетного бізнесу. Адже торгівля газетами і спиртним - зовсім різні за прибутковістю. А підходи держави однакові до всіх. Та поки у столиці міркують, як змінити ситуацію на краще, на місцях вигадують нові способи ускладнити життя пресі.

Зараз керівництво "ОГО" готує повторне звернення до міського голови, сподіваючись на позитивне рішення депутатів Рівне ради. А отже, і на полегшення доступу рівнян до інформації. До слова, в сусідніх обласних центрах договори оренди землі під газетними кіосками поновлюють лише раз на 3-5 років.