202 тисячі гектарів — із такої площі комбайнери мають зібрати ранні зернові культури на Рівненщині. На чверті площ дозріває пшениця, на семи тисячах — жито, під ячменем ярим та озимим понад 18 тисяч гектарів. Найбільше, понад 60т тисяч гектарів засіяно кукурудзою. Зерна, кажуть, сільгоспвиробники зберуть вдосталь. Подорожчання зерна не прогнозують

Це на Здолбунівщині почали збирати озимий ячмінь. Другий сезон за кермом американського комбайна працює Володимир Остапович. Загалом механізаторського стажу має 13 років.

За день в середньому він із напарником одним комбайном обмолочують 60 гектарів. Жнивувати почали впору, радіє директор підприємства. Перший комбайн в поле виїхав тиждень тому.

Підприємство орендує людські паї в 11 сільських радах. Загалом обробляє майже 8 тисяч гектарів землі. "Колос-Інвест" — одне із 33-х підприємств на Західній Україні у складі всеукраїнської агрокорпорації. Площі, із яких на Здолбунівщині зберуть озимий ячмінь, наступного року засіють цукровим буряком.

Посіви кукурудзи на зерно цього року збільшили утричі через затяжну зиму й коротку весну, а ще, бо її стало вигідно експортувати. На ціні на пшеницю, це не позначиться, наголошують чиновники. Зерна у коморах буде вдосталь. Ще є запаси із минулого урожаю.

Після збору озимого ячменю та ріпаку, молотити почнуть пшеницю. За збір зерна із одного гектара Володимир із напарником заробляють 35 гривень. У кабіні із кондиціонером, радіє комбайнер, працювати одне задоволення.

За тиждень від початку жнив, на Рівне нщині обмолотили більше 7 тисяч гектарів площ. Навантаження на 1 комбайн — 160 гектарів, при оптимальному — до 110 гектарів за сезон.